[6n] problem z zegarami

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
misiu
Newbie
Newbie

[6n] problem z zegarami

Post autor: misiu »

Witam, mam problem z zegarami, po wczorajszym myju mojej Poli zaczął mi wariowac prędkościomierz obrotomierz wsjaznik temperatury i paliwa, (czyli wszystkie wskazoweczki) po odpaleniu moze z 10 sekund lub po dodaniu gazu przestaja dzialac:( Dodam ze mam ten pierwszy typ zegarow i padaja tylko one bo kontrolki wszystkie dzialaja jak nalezy.
Awatar użytkownika
rybatychy
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rybatychy »

Na pierwszy ogień sprawdził bym licznik (podmieniajac go np z polo golfa 3 Ibizy itp ) te powinny działać ale w niektórych moze pikać ciśnienie oleju :) napisz co sie dzieje po zmianie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
r
rolf
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: rolf »

Pierwsze co bym zrobił to odpiąl akumulator na jakiś czas i wpiął z powrotem jak nie to prawdopodobnie wymiana zegarów.Walczyłem z tym w ubiegłym roku i skończyło się wymianą zegarów, prędkosciomierz i wskażnik paliwa mi wariowały.
m
misiu
Newbie
Newbie

Wymiana zegarow nie pomogla, sprawdziłem na tych z golfa iii niestety dalej to samo czyli problem lezy po innej stronie dodam jeszcze ze dzisiaj rano znow zaczely dzialac jednak gdy po 16 wracalem z pracy nie bylo tak pieknie :(
Awatar użytkownika
rybatychy
Raczkujący
Raczkujący

No to tak ... Na początek sprawdził bym skrzynkę z przekaźnikami (dwie niebieskie kostki z tylu) mozliwe ze sie zluzowała . Jak dalej nie bedzie działać to niestety problem albo tkwi gdzies głębiej w wiązce auta lub woda zalała ecu i raczej bedzie do wymiany ale co nie rozwiązuje problemu paliwa bo to osobny sygnał nie idący przez komputer

m
misiu
Newbie
Newbie

chodzi o tą skrzynkę we wnątrz samochodu ? Bo to jedyna jaką udało mi się namierzyć
m
marogo
Newbie
Newbie

Post autor: marogo »

Miałem dokładnie taki sam objaw: wskazówka prędkościomierza i kontrolka ciśnienia jakby zwariowały. Sprawdziłem cały moduł zegarów (czy nie ma jakiś niepewnych połączeń), parę lutów poprawiłem, ale niestety dalej to samo, więc pomyślałem, że to wina komputera. Po wyciągnięciu komputera i jego otwarciu poprawiłem wszystkie niepewne luty, przeczyściłem styki gniazda i wtyku sprayem typu Kontakt i problem ustąpił. Jak byś nie wiedział, gdzie znaleźć moduł komputera, to znajduje się on na podszybiu od strony silnika po stronie kierowcy. Powodzenia! :thumbsup:
Awatar użytkownika
rybatychy
Raczkujący
Raczkujący

A skrzynka z przekaźnikami znajduje sie nad nogami kierowcy

m
misiu
Newbie
Newbie

no tak, myślałem ze jest jakas jeszcze pod maska przeczyscilem styki komputera preparatem do elektroniki i niestety nadal to samo, chyba będzie trzeba sprawdzic zimne luty bo z rana zanim samochod sie nie nagrzeje to wszystko dziala jak nalezy, pozniej wracam z pracy po 16 to niby jest fajnie ale objawy wracaja, moze jest to spowodowane pogoda
m
misiu
Newbie
Newbie

o prosze podejrzenia padaja na alternator, napiecie na aku 18V troche za dużo, ale dziwne poniewaz regulator wymienialem max 2 miesiące temu. No nic jutro zobaczymy co z tym fantem będzie, mam tylko nadzieje ze to zadziala

EDIT: Wymiana regulatora zdaje egzamin, problem zniknął i nastał spokój. Tak więc :amen: I dzięki wszystkim za pomoc w dojściu co to może być :grin:
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”