[Olsztyn] Podłączenie do komputera, osprzęt silnika

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
macgyver
Newbie
Newbie

[Olsztyn] Podłączenie do komputera, osprzęt silnika

Post autor: macgyver »

Witam,

VW Polo 9N 1.2 6V 60KM, rocznik 2008

Czy ktoś może polecić mi serwis w Olsztynie poza ASO, który będzie w stanie odczytać błędy z komputera i poprawnie je zinterpretować?

Kilka tygodni temu pojawił się problem, mianowicie pojawił się Check Engine, później EPC - po podłączeniu komputera okazało się, że pojawił się m.in. błąd 16726 czyli błąd położeniaczujnika rozrządu. Oddałem auto do pobliskiego warsztatu i zasugerowali wymianę rozrządu, co uczyniono, ale po kilku dniach znowu pojawił się ten sam błąd - panowie z warsztatu sprawdzali wtyczki, kable, oscyloskopem sprawdzali przebiegi, błędów nie znaleźli, a "check" i EPC do dwóch dniach znowu się pojawiły. Raz czy dwa pojawił się problem polegający na tym, że auto "szarpnęło" przed "zaświeceniem kontrolkami". Nie wiem czy wskazówką nie jest fakt, że w ciepły dzień po rozruchu pojawiły się na chwilę (1 minuta) obroty jałowe na poziomie 1200 - normalnie nawet w mrozy -5'C na zimno praktycznie obroty zawsze były poniżej 1000 rpm.

Mechanicy z warsztatu, który wymieniał rozrząd chcą testować auto, szukać, podmienić testowo czujnik wałka rozrządu itp. Nie mam zastrzeżeń do ich działań, ale oni raczej są lepsi w mechanice niż w diagnostyce.

Szukam warsztatu, lub osoby w Olsztynie (najlepiej w okolicach Jarot/Osiedla Generałów), która byłaby w stanie określić co jest "nie tak" w tym aucie. ASO za samo podłączenie do komputera chce 200zł, nie ukrywam, że to dużo i tę opcję raczej traktuję jako ostateczność.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam usług”