Pali dużo... oleju...:(

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kondziu102
Newbie
Newbie

Pali dużo... oleju...:(

Post autor: kondziu102 »

Witam wszystkich:) w zeszłą niedzielę odebrałem samochodzik od mechanika, wymienił mi on przegub filtry i olej:) Wróciłem do domu odczekałem chwilę sprawdziłem olej ładny czysty zalany do pełna:) Dzisiaj grzebałem sobie trochę przy polówce i postanowiłem sprawdzić olej i się troszkę przestraszyłem... Gdyż zjadło mi jakieś 1,5 litra oleju a od wizyty u mechanika przejechałem jakieś 300km... Stałem tyłem samochodu do muru przegazowałem sobie samochodzik delikatnie i na białej ścianie zostało dużo kropek od oleju... Silniczek jest mocno spocony cieknie troszkę spod kapy zaworów i trochę więcej z pod głowicy... Pomijam już fakt wysokiego spalania które wachą się w granicach 9-10 litrów... Pomóżcie mi proszę, jakie mogą być koszty naprawy i co to może być? To mój pierwszy samochodzik i już go bardzo polubiłem ale jak tak dalej pójdzie nie będzie mnie stać na jego utrzymanie...:( Pozdrawiam Konrad
c
cinekban87
Newbie
Newbie

Post autor: cinekban87 »

cos z partolil a mechanior tylko olej wymienial i czy byl silnik mokry wczesniej i czy kopcil wczesniej
k
kondziu102
Newbie
Newbie

Więc tak silniczek był wcześniej spocony i nie sprawdzałem czy zjada tyle oleju, mechanik wymieniał tylko filtry olej przegub i klocki z przodu nic więcej... Co to może być?
c
cinekban87
Newbie
Newbie

Post autor: cinekban87 »

rano zobacz czy ci dymi i czy to kolor niebieski czy bialy badz siwy, moze filtra oleju nie dokrecil i kapie zobacz tam ale z miski olejowej uszczelka moze tez juz puszczac musisz pare rzeczy obczaic , sam mowisz ze spocony byl wiec usczelki wymien
Awatar użytkownika
lukas2305
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: lukas2305 »

ja bym sie tego "mechanika" spytal jakim olejem zalal silnik...jak miales mineralny 15W a zalal polsyntetykiem albo syntetykiem to pewnie silnik sie rozszczelnil
k
kondziu102
Newbie
Newbie

Zalał go napewno 14w40 elfa mineralka, w tym rzecz że silnik wogóle nie dymi a rzyga olejem z tłumika...:/
L
LONG
Newbie
Newbie

Post autor: LONG »

słuchaj a silniczek ci klepie jak jeździsz wydaje dziwny stukot czy nie?
C
Crazy
Swój
Swój

Post autor: Crazy »

moim zdaniem należy uszczelki wymieniać, sam mam wyciek, i większośź mi ubywa przez te rozszczelnienie niż przez spalanie ;)
Co do tak dużego spalania.... napisz trochę więcej o silniku, pojemności, temperaturze pracy rozgrzanego, przy jakiej temperaturze włańcza się wiatrak, wszystkie dziwne i nie typowe rzeczy....
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”