[6n2] Problem z el. szybami i lusterkami AUB

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

Awatar użytkownika
maverh
Raczkujący
Raczkujący

[6n2] Problem z el. szybami i lusterkami AUB

Post autor: maverh »

Witam wszystkich,

Mam problem z elektrycznymi szybami oraz lusterkami.

Lusterka nie działają w ogóle, brak możliwości regulacji oraz podgrzewania - panel regulacji lusterek nie reaguje.

Z szybami to ju bardziej złożona sprawa mianowicie:

Lewa nie działa wcale, brak cyknięcia silniczka, zero reakcji, pasażera również nie opuszczę ze sterownika kierowcy (aczkolwiek silniczek reaguje na przycisk opuszczania), mogę jedynie podnieść szybę pasażera.

Dodam, że próbowałem z przytrzymaniem kluczyka w zamku, działa tylko szyba pasażera.

Nie wiem kiedy mogło się to stać, czy wtedy jak nieco wody na myjce wdarło mi się do środka na myjce od str pasażera, czy po wymianie akumulatora. Podejrzewam uwalony moduł komfortu... lecz mam nadzieję, że to nie to.

Nadmienię tylko, że wymieniłem cały panel szyb kierowcy. Kostki, przełączniki pryskane kontakt sprayem.

Muszę coś zrobić i to niestety sam, bo aktualnie w Norwegii jestem, a tu wizyty i mechaniorów nie należą do super tanich :blush2:

Z góry dzięki za pomoc i sugestie.

( używałem szukajki, ale niestety nie było problemu złożonego z szyb i lusterek... )
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

szyby i lusterka to osobna instalacja wiec ich nie łącz w jeden problem

o pierwsze zacznij od bezpieczników, bo z opisu wynika że tego nie sprawdzałeś
najczęstrzym problemem nie sprawnego podnoszenia/opuszczania szyb są te nieszczęsne przełączniki które wieczne nie są niestety

podgrzewanie lusterek działa w momencie załączenia ogrzewania szyby tylnej
Awatar użytkownika
kazmirz_pawlak
KANDYDAT

Post autor: kazmirz_pawlak »

Sprawdź bezpieczniki 38 od lewej szyby. Jeśli nie jest przepalony to wszystko wskazuje na jakieś przerwy w zasilaniu. U siebie walczyłem z przetarciami w harmonii w lewych drzwiach.

Wysłane z mojego D6603
Awatar użytkownika
kafar
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: kafar »

Ja u siebie w polo 9n miałem podobny problem z szybami raz działały a raz nie winą była źle poprowadzona instalacja do szyb i przewody się przetarły trzeba było je od nowa polutować w całość i teraz wszystko działa .
Grupa Mazowiecka- "Młoda Gwardia"
kafar
http://polskajazda.pl/Samochody/Volkswagen/Polo/131762
Obrazek
"błogosławieni c
Awatar użytkownika
maverh
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: maverh »

[quote=""kafar""]Ja u siebie w polo 9n miałem podobny problem z szybami raz działały a raz nie winą była źle poprowadzona instalacja do szyb i przewody się przetarły trzeba było je od nowa polutować w całość i teraz wszystko działa .[/quote]

No niestety nie dysponuje tutaj sprzętem do sprawdzania napięć albo chociażby lutownicą...
Chyba trzeba będzie wybrać się na parę dni do Polski i zrobić wszystko do końca, przy okazji zrobię też inne rzeczy za parę złotych, bo w Norwegii to się nie wypłacę...

[quote=""kazmirz_pawlak""]Sprawdź bezpieczniki 38 od lewej szyby. Jeśli nie jest przepalony to wszystko wskazuje na jakieś przerwy w zasilaniu. U siebie walczyłem z przetarciami w harmonii w lewych drzwiach.

Wysłane z mojego D6603[/quote]

Spróbuję sprawdzić, tyle, że nie mam bezpiecznika na podmianę :P postaram się coś skołować :)

[quote=""Marcin86c""]szyby i lusterka to osobna instalacja wiec ich nie łącz w jeden problem

po pierwsze zacznij od bezpieczników, bo z opisu wynika że tego nie sprawdzałeś
najczęstrzym problemem nie sprawnego podnoszenia/opuszczania szyb są te nieszczęsne przełączniki które wieczne nie są niestety

podgrzewanie lusterek działa w momencie załączenia ogrzewania szyby tylnej[/quote]

- Przełączniki zakupiłem na alledrogo i podmieniłem, niestety bez skutku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”