Jakie świece ?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
mr_raven
Mały interesant
Mały interesant

Jakie świece ?

Post autor: mr_raven »

Witam chce przed zimą wymienić świece i akumulator jakiej firmy polecacie akumulator i świece bo kazdy jak narazie mi poleca świece NGK a kumulator centry future cos takiego co powiecie o tym :> bo chce jutro zamowic :P
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

jeśli twój silnik to 1,4 8 zaworowy to:
świece NGK BUR6ET lub BERU 14GH-7DTUR ub polskie iskry jeśli takowe znajdziesz też niczego sobie bardzo dobre świeczki!, jeśli chodzi o Bosha to dużo podróbek na naszym rynku.
Jeśli chodzi o akumulator to jeśli chcesz mieć autko na następne 7-8 lat to śmiało mogę ci polecić standardowe akumulatory seryjne do polóweczek kupisz w ASO VW w cenie około 350 zł, model VARTA TUDOR ES3 44 Ah 320 A, mam takowy z datą 2002 także działa do dziś bez problemów w zimie a u mnie mrozi czasem do -25 *C, warto takie coś kupić bo naprawdę jakościowo dobre i trwałe i idzie na pierwszy montaż.
Ogólnie co do akumulatorów to nie próbowałbym nigdy kupować aku z marketu, one tam siedzą latami i nikt ich nie doładowuje,
najlepiej taki świeży z jak najwcześniejszą datą produkcji, wtedy mamy pewność co do stanu elektrolitu.
Jeśli planujesz używać polóweczki dłużej to polecam akumulatory żelowe, mają świetny prąd rozruchowy który ważny jest w zimie, bardzo niskie samorozładowywanie i żywotność od 10-12 lat, to nie żart, także to świetny wybór jak chcesz utopić parę stów więcej i mieć coś naprawdę dłuuuugo bez niespodzianek w zimie,
Żelówki zalecane są dla tych którzy mają jakieś wypaśne i prądożerny sprzęt nagłaśniający w samochodzie.
tyle ode mnie :D
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2009, 19:28 przez rat4, łącznie zmieniany 1 raz.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
mr_raven
Mały interesant
Mały interesant

czyli mam pujsc i powiedziec mu ze chce takie swiece o takiej nazwie NGK BUR6ET czy wystarczy jak mu powiem ze chce swiece NGK
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: adam »

Wystarczy że powiesz pojemność, rocznik, ewentualnie oznaczenie silnika i zasugeruj że chcesz świece takiej i takiej firmy, bedzie git. A co do akumulatora to też polecę Ci Centra futura
Obrazek
Awatar użytkownika
mr_raven
Mały interesant
Mały interesant

no ja w aucie mam sprzet nawet mocny do grania i jak dluzej pochodzi na wylonczonym silniku to juz akumulator niechce zabardzo krecic a idzie zima wiec trzeba zmienic
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

to szukaj jakiegoś żelowego 44 Ah albo 50 Ah powinno rozwiązać twoje problemy na dłuuuugo :D
jakbyś chciał to mam namiary do gościa z Czarnej Sędziszowskiej na podkarpaciu który sprzedaje tanio używane żelówki z wojska za ~200 zł polecił mi go stary wyjadacz z forum Vagpodkarpacie.pl?
jakby co to PRIV
civic r18a2/407 1,6 HDi
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

Czyli NGK BUR6ET trzy elektrodowe i długi klucz do świec.

Obrazek

Obrazek
r
radiosimon
Newbie
Newbie

Post autor: radiosimon »

[quote=""Dziadek13""]Czyli NGK BUR6ET trzy elektrodowe i długi klucz do świec.
[/quote]
Jakby ktoś szukał to w casto niedawno kupiłem komplet: grzechotka duża, przegub, 2 przedłużki różnej długości, nasadowy. Całość wyszła coś koło 90zł. Do świec i nie tylko.
P
Przemas
Newbie
Newbie

Post autor: Przemas »

90 zł to mimo wszystko troche drogawo...ja widzialem taniej a komplet ten sam...
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

ja kupiłem taki klasyczny klucz "T"
Obrazek do świec z końcówką wraz z gumą trzymającą świece za 15 zł też działa pięknie, :yahoo:
civic r18a2/407 1,6 HDi
t
tadzik_2
Newbie
Newbie

Post autor: tadzik_2 »

Podłącze się pod ten wątek. Mam polo 6N2 1,4 16V jakie przewody i świece do tego kupić?
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

napisz jakie oznaczenie kodowe silnika i rok produkcji mimo braku danych podaję tu przykładowe silniki AUB 74 kW i AUA 55 kW 1,4 16V w 6N2:
http://img19.imageshack.us/gal.php?g=ne ... mageae.png
kable zapłonowe najlepiej BERU bo idzie na pierwszy montaż,
świece NGK typ. BKUR6ET-10 lub Beru jeśli znajdziesz.
Te oryginalne z ASO kosztują 2x więcej także w sklepie komplet wyhaczysz za 60 zł a w ASO za 120 zł :D
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Metz
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Metz »

proszę doradźcie, czy takie świece i przewody będą odpowiednie do mojego auta?
Mam 6N 1,6 75KM AEE 98r.

http://www.allegro.pl/item737228671_ber ... at_vw.html
http://www.allegro.pl/item731085303_zro ... h_aut.html
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

tak z tego co jest napisane na aukcji są modele i jest polo 1,6 powinno scyknąć te beru
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Metz
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Metz »

i nie będzie miało znaczenia, że te świece Beru są 4 elektrodowe a nie 3 ?
W ogólne można wierzyć w takie bajki, że te świece BERU ULTRA-X TITAN są jakieś lepsze niż standardowe? :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”