[6n] HARLEKIN by Asior

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

A
Asior
Newbie
Newbie

[6n] HARLEKIN by Asior

Post autor: Asior »

Witam wszystkich! :hello:
Po roku odkąd kupiłem mojego Harlekina postanowiłem się w końcu zebrać i go wam przedstawić.
Jest to orginalny Polo Harlekin z silnikiem 1.6 AEE 75km, rocznik wiadomo 1996. Przyjechał z Niemiec w 2010r. przez rok miał go pierwszy właściciel w PL, później drugi który kupił go dla córki która dopiero zdała prawko. Mieli go trzy lata, każdej zimy stał w garażu wcale nie ruszany podobno, zrobili nim 11tys.km. przez te trzy lata. Ja Polo zakupiłem 03.05.2014 przy przebiegu 171tys.km. i od tamtej przejechałem prawie bez problemu 25tys.km. na współke z moją dziewczyną. Miałem kilka planów co do niego, takich jak wsadzenie vr6 czy 1.8T, ale z biegiem czasu i wysłuchanej opinii znajomych jak i obcych mi ludzi raczej zostaje w serii tak jak jest.

Z wyposażenia posiada on:
- ABS
- 2xAirBag
- el. szyby i lusterka
- regulowaną kierownice
- panele głośnikowe w drzwiach
- regulację foteli przednich góra/dół
- dzielona kanapa 60/40
- centralny zamek
- halogeny
- szerokie zderzaki
- tylne lampy przyciemnione
- oryginalne alufelgi 14' VW

Od siebie dodałem tylko radyjko JVC z bluetooth i wzmaka MacAudio z subem GroundZero 10'

Naprawy zrobione:

- skrzynia biegów (posypał się mechanizm różnicowy)
- kompletne sprzęgło
- łożysko tylne lewe koło
- sworznie wahacza lewy i prawy przód
- końcówki drążków lewy i prawy przód
- wymieniona stacyjka

Naprawy planowane:

- przewody hamulcowe
- pompa paliwa
- poduszka amortyzatora lewa

Pare fotek:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Kuba
Uzależniony
Uzależniony
Kontakt:

Post autor: Kuba »

Nawet nie widać żeby rdzewiało,za Harlekinem nawet seryjnym zawsze się ludzie oglądają.Powodzenia w modach - jeśli jakieś planujesz.
Obrazek
Awatar użytkownika
Winiacz
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Winiacz »

Zachowanie go w pełnej serii byłoby fajną opcją, nie było tego aż tak wiele wyprodukowanego.
Komora silnika wręcz błaga o wyczyszczenie swoją drogą.
A
Asior
Newbie
Newbie

No rdza troszkę wychodzi na drzwiach kierowcy, lewe tylne zakole, prawy próg i dół przedniego prawego blotnika. A i nad szybą na dachu. Tak więc trochę tego wyszło po tej zimie :/ Podłogę już robiłem w sierpniu w zeszłym roku. Rozbieralem całe wnętrze i zaspawywalismy te korki plastikowe. Już kiedyś ktoś robił dwa, ja robiłem cztery. Ale jak patrzyłem na kanale to trochę plamek się pokazało i trzeba będzie poprawić.

A co do planów na mody, Hmm trochę jest.
Myślałem nad tylnymi lampami od 6n2, w przednim zderzaku zrobić światła do jazdy dziennej. Szukam takich co by weszły w te czarne paski w zderzaku. Jak ktoś to robił w taki sposób to byłbym wdzięczny za podpowiedzi :D myślałem na jakimiś bbs'ami 15'
Fajnie jak by ktoś mi coś podrzucił, rozpatrze każda podpowiedź :)
Awatar użytkownika
kazmirz_pawlak
KANDYDAT

Post autor: kazmirz_pawlak »

Kolego jaki miałeś objaw posypania się mechanizmu różnicowego? Możesz to jakoś opisać? Byłbym bardzo wdzięczny.
A
Asior
Newbie
Newbie

Blokowalo mi przednie koła. Jechałem i co jakiś czas była blokada kół i takie walenie jak byś urwał całe zawieszenie.. I jak podniosłem samochod to jak kręcisz jednym kołem do przodu to drugie powinno się kręcić do tyłu na biegu. A kręciły się oba tak samo i po pewnej chwili Blokowalo je i trzeba było szarpnac mocno żeby się kręciły dalej
Awatar użytkownika
kazmirz_pawlak
KANDYDAT

Post autor: kazmirz_pawlak »

Dzięki wielkie kolego.

Wysłane z mojego D6603
Awatar użytkownika
sexprience
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: sexprience »

[quote=""Asior""]A co do planów na mody, Hmm trochę jest.
Myślałem nad tylnymi lampami od 6n2, w przednim zderzaku zrobić światła do jazdy dziennej. Szukam takich co by weszły w te czarne paski w zderzaku. Jak ktoś to robił w taki sposób to byłbym wdzięczny za podpowiedzi :D myślałem na jakimiś bbs'ami 15'
Fajnie jak by ktoś mi coś podrzucił, rozpatrze każda podpowiedź :)[/quote]

Nie psuj tego auta badziewnymi światłami do jazdy dziennej... :commando:
Awatar użytkownika
Winiacz
Mały interesant
Mały interesant

Popieram zdanie przedmówcy, też mi taki patent chodził po głowie, zobaczyłem to na żywo i to po prostu tragedia jest...
W żaden sposób nie poprawi to wyglądu samochodu, a jest szansa że coś zostanie na tyle przerobione przy montażu że już będzie nieodwracalne i będzie trzeba elementy wymieniać przy powrocie.
Masz ori halogeny, przód ma już wystarczającą ilość oświetlenia.
Nad lampami z 6N2 też bym się mocno zastanowił. Już nawet Hella Green Magic by tam lepiej pasowała.
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

HARLEKIN to rzadka wersja i najlepiej wygląda w oryginalne. Zadbać o mechanikę i kondycję lakieru. To wystarczy, żeby auto przykuwało uwagę.
Awatar użytkownika
Matti 6n
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Matti 6n »

Harlekim sam w sobie ma fajny klimat :oki:
A
Asior
Newbie
Newbie

Wiem Panowie że dzienne światła to szit, ale jeżeli są seryjne to przeważnie są spoko. Dlatego pomyślałem żeby zrobić je w ten sposób:
http://img2.sprzedajemy.pl/540x405_vw-p ... 133747.jpg
Tylko że nie takie małe tylko po całości tego czarnego plastiku. I chyba bym brał takie http://allegro.pl/swiatla-lampy-do-jazd ... 99156.html bo maja taka dlugosc jaka potrzebuje
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

Asior
Odpuść ten temat. Wydasz na komplet świateł 250 zł, a zaoszczędzisz ile? Nic. A dlaczego? Bo raz, że z włączonymi światłami samochód nie spala 1l/100km więcej, a dwa - żarówki wcale nie przepalają się tak często. To raz. A dwa, to nie wygląda. Te miejsca na kratki są tam po to, zeby były tam kratki, a nie światła.
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
Awatar użytkownika
Winiacz
Mały interesant
Mały interesant

To ja polecam jeszcze złożyć jakieś neony do kompletu, na pewno znajdą się jakieś miejsce o odpowiedniej długości żeby akurat pasowały.
Awatar użytkownika
adam2308
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: adam2308 »

Ale po co z taką zgryźliwością?
ODPOWIEDZ

Wróć do „6N”