[ALL] Pielęgnacja nowego lakieru

Chcesz upiększyć swoje auto? A może pochwalić się przeprowadzonymi zmianami? Tu możesz to zrobić.

Moderator: Global Moderator

Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

[quote=""zxxck""]POORBOY'S WORLD BLACK HOLE[/quote]
Ale Black Hole nie jest cleanerem... To jest typowy glaze, po którym wosk nie trzyma się aż tak dobrze jak po zwykłym cleanerze. Owszem, robi mega efekt, aczkolwiek na co dzień bym go nie polecał dla kogoś, kto chce na lakierze położyć wosk, który ma się utrzymać dłużej niż miesiąc.
Jeżeli już, to pod wosk można zastosować Poorboy's Pro Polish 2, który dla mnie jest fantastycznym cleanerem, do tego o ile dobrze pamiętam, to jest tańszy niż Dodo.

Rafał, u Ciebie poleciłbym właśnie tego cleanera, o którym napisałem, do tego zapodałbym wosk PB Natty's paste Blue - po cleanerze powinien wytrzymać z 6 tygodni i jako detailer Poorboy's QD+ - robi piorunujące efekty na ciemnych lakierach.
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
Awatar użytkownika
Nemesis
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Nemesis »

Ok. Sprawa wygląda na razie tak:

1. Shiny Garage Perfect Active Foam 1L
2. Shiny Garage Slee&Bubbly Premium Car Bath 500ml
3. Shiny Garage New T&G 1L
4. Glinka Valet Pro Yellow
5. IPA na oczyszczenie pozostałości
6. Zestaw past menzerna po korekty (gradacja 500, 2500, 4000)
7. Cleaner Poorboy's Pro Polish 2
8. Poorboy's World Nattys Paste Wax Blue

Do tego:
-Poorboy's World Quick Detailer PLUS,
-Shiny Garage Perfect Glass Cleaner 500ml.

W sumie zależy mi na tym, by wosk trochę potrzymał, bo samochód stoi pod chmurką i prawie pod drzewem, więc nie ma łatwo.
Zastanawia mnie jeszcze w sumie ten POORBOY'S WORLD BLACK HOLE zaproponowany przez zxxxck

Co myślicie o tym zestawie past (3x menzerna) w porównaniu do S17+? Warto bawić się 3 pastami, czy może spróbować tą jedną?

Cleaner nakładać ręcznie aplikatorem, czy polerką z padem? Jeśli polerka z padem, to jaki pad kupić?
Awatar użytkownika
JuStIcE

[quote=""Nemesis""]zależy mi na tym, by wosk trochę potrzymał, bo samochód stoi pod chmurką i prawie pod drzewem, więc nie ma łatwo.[/quote]
Raz na tydzień mycie, odświeżenie QD i będzie ok.
[quote=""Nemesis""]Co myślicie o tym zestawie past (3x menzerna) w porównaniu do S17+? Warto bawić się 3 pastami, czy może spróbować tą jedną?[/quote]
Nie ogarniam past, więc nie powiem Ci wiele.
[quote=""Nemesis""]Cleaner nakładać ręcznie aplikatorem, czy polerką z padem? Jeśli polerka z padem, to jaki pad kupić?[/quote]
Śmiało możesz ręcznie, maszynowo on ma właściwości podobne do pasty finishującej.

Awatar użytkownika
korzenio
Swój
Swój

Post autor: korzenio »

Pastami menzerny zrobilem cale polo i polecam tak jak rozmawialismy :)

A maszynowo nic nie nakladasz, maszynowo tylko polerka :)
Awatar użytkownika
przemo92
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: przemo92 »

Mam problem, mianowicie chodzi o deskę rozdzielczą w moim polo. Niedawno myłem przednią szybę w środku i oblałem lekko deskę czystą wodą która zostawiła białe plamy ale nie idzie tego usunąć, tak jak by wypaliło plamę i zrobiło jakieś dziwne przebarwienia. Zauważyłem to również na innych plastikach wewnętrznych. Próbowałem to ratować plakiem matowym ale jeszcze pogorszył sprawę. Polecicie jakiś sprawdzony środek który odświeży i zabezpieczy kokpit, zniweluje białe plamy i nie zrobi większej szkody?
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Ten produkt na przykald powinien pomóc, a na pewno nie zaszkodzi.
http://www.shinygarage.pl/shiny-garage- ... 500ml.html

a plak... wywal do kosza, albo oddaj mirkowi handlarzowi bo mu się skończył zapewne

hmmm... jak myłeś szybę w środku że oblałeś deskę wodą tego nie rozumiem kompletnie O.o
F
Freshu6
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Freshu6 »

Just co do PP2 zgodzę się dobry cleaner Krzychu jak chcesz zrobie ci sampler i podeśle z tego cleanera . Przemo do środka kup sobie APC rozcieńcz i umyj sobie plastiki a po myciu osobiście używam SG apple plastic dressing , SmartWax Smart Dressing
Awatar użytkownika
kuci5
Początkujący
Początkujący

Post autor: kuci5 »

[quote=""korzenio""]Pastami menzerny zrobilem cale polo i polecam tak jak rozmawialismy :)

A maszynowo nic nie nakladasz, maszynowo tylko polerka :)[/quote]

Cleanery lepiej nakładać maszynowo. Większość z nich zawiera cząsteczki ścierne i bardzo delikatne ryski potrafią usówać, dobrze wypracowany cleaner potrafi też zamaskować niewielkie defekty lakieru. Jeśli chcielibyśmy robić to ręcznie (ufff..nawet nie chce myśleć ile by to trwało)
Awatar użytkownika
Stunter08
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Stunter08 »

Macie jakąś sprawdzoną aktywną pianę do myjci cisnieniowej ?
Awatar użytkownika
kuci5
Początkujący
Początkujący

Post autor: kuci5 »

Ameryki nie odkryje, Magifoam ale najbardziej podchodzi mi Valet Pro Neutral Snow Foam(biała). Świetna piana i do tego ten zapach ;) :D :clap:
p
paul.walker
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: paul.walker »

Kurde naczytalem się w tym temacie , widze ze jestescie entuzjatami dbania o auto ,chwali sie to :) Ale czytajac nie otrzymalem odpowiedzi konkretnej ,na dreczacy mnie temat . Polecacie bardzo wiele wosków a jeden taki konkretny do zabezpieczenia lakieru przed zimą , oddalem autko lakiernikowi i mam 4 elementy na nowo pomalowane i chcialbym to konkretnie zabezpieczyc ,przed solą ,wodą i ogólnie mrozem ,auto sluzy do codziennego poruszania sie
Awatar użytkownika
JuStIcE

paul.walker
Na pewno któryś z twardych wosków. Collinite 476S/FK Hi-Temp albo Soft99. Niedługo prawdopodobnie będę kupował Softa, żeby zrobić testy, bo podobno rewelacyjnie trzyma się na lakierze.

A
Anonymous

osobiście polecam FinishKare 1000P Hi-Temp Paste Wax
dwa lata temu zimą miałem collonite, tej zimy własnie FinishKare i w moim odczuciu jest lepszy i trwalszy

przed nałożeniem wosku, warto użyć glinki żeby pozbyć się całego syfu z lakieru, oczywiście procesu nakładania wosku też należy przestrzegać (zero wody, cień, a po nałożeniu co najmniej 2g w suchym)
p
paul.walker
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: paul.walker »

Dzieki juz go zamawiam a co ile się go powinno nakladac na auto ? Na ile miesiecy chroni lakier.kupie jeszcze szampon z tej firmy bo widzę ze mega wydajny czytając opinie
A
Anonymous

"go" czyli co zmówiłeś?

dobrze położony twardy wosk, na dobrze przygotowanej powierzchni (umyta, glinkowana itd) daje trwałość ok 3-4miesięcy, ale to zobaczysz po zachowaniu się wody na lakierze (brak kropelkowania oznacza brak wosku)
oczywiście działanie można przedłużać stosując quick detailer po każdym myciu, na pewno warto robić to zimą, bo nakładanie przy niskich temperaturach nie wchodzi w grę (jak dobrze pamiętam to minimum to jakieś 10*, ale to już na wosku powinno być napisane)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Styling / Fotki aut”