Mam takie pytanie. Teściu ma VW Polo V rocznik 2010 silnik 1,4 benzyna i bardzo mało nim jeździ. Auto ma 5 lat i przejechane ok. 40 tys. km . Czy podejmując decyzję o wymianie rozrządu należy kierować się tylko przebiegiem ( 90 tys. km) czy również liczy się wiek pojazdu ?
Tak sie po prostu przyjelo. Pamietaj, ze przez lata czesci rowniez traca swoje pierwotne wlasciwosci. Gdyby bylo tak jak pisza w ksiazce serwisowej, to lakier na aucie tez powinien byc nowka sztuka na mojej 17 letniej polowce. Rozrzad warto robic co 80-90tys (a sa i tacy co 60-70 wymieniaja) czy te 4-5 lat.
Kiedyś w pewnej marce ( nie będę reklamował ) w instrukcji napisano : wymiana rozrządu po 120 tys.. Napinacz rozsypał sie przy 70 tys. i miałem do wymiany zawory, naprawę głowicy.
Nie będę czekał do 90 tys. wymienię wcześniej.
Spox-nie mówię żeby wymieniać przy 200000km,ale myślę że te 6 lat będzie ok,lub do 90000km.Wymieniałem w A3 po 120000km,tez nic nie pisali dokładnie o wymianie.Po rozebraniu,wszystko było jak należy,ale dłużej nie czekałem.
Witam, ostatnio zauważyłem niepokojący dźwięk pochodzący z silnika polo V 60 KM 2011 rok produkcji, dźwięk po odpaleniu silnika trwa ok 2sec, występuje zwłaszcza po jeździe na wysokich obrotach 3/3,5 tys oraz czasami na zimnym silniku.
nawet jesli gdzies napisali wymiana przy 90000 to i tak zawsze wymieniam znacznie wczesniej okolo 70000 tak samo jesli auto malo urzywane wiecej stoi jak jezdzi to pasek znacznie szybciej parcieje tak jak pisali koledzy powyzej 4-5lat
Jezeli rozrząd,jest fabryczny w informacji technicznej jest wyraźnie napisane ,że wymiana nie póxniej niż 72 miesiące,dodatkowo jak sie kupuje nowy rozrząd każdy na opakowaniu posiada termin ważności więc ewidentnie towar się starzeje i nalezy zwracac uwagę zarówno na przebieg jak i na wiek
No więc jak napisałem niżej, zakupiłem paski rozrządu, gdyż ich data produkcji była 2009 i udałem się do mechanika celem wymiany tychże. Lekko się zdziwiłem gdy mechanik zadzwonił z informacją, że już konieczna jest wymiana wszystkich rolek, inaczej on nie gwarantuje bezawaryjnej eksploatacji autka. Rzeczywiście łożyska rolek już nieźle szumiały więc zostały wszystkie wymienione. Pompa okazała się jeszcze OK, więc została. Przebieg 46tys. km. Na moją uwagę, że instrukcja, że 90 tys. km, zaśmiał się i zalecił następną wymianę po kolejnych 60 tys. km.
a jak to cenowo wypada? bo właśnie dostałem diagnozę od mechanika, że trzeba wymienić mniejszy pasek rozrządu... czekam jeszcze na wycenę, ale chciałbym móc porównać, czy ze mnie zdziera czy nie...