[6n] 1.7sdi Drgania na wolnych obrotach

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

R
Ramrowan
Newbie
Newbie

[6n] 1.7sdi Drgania na wolnych obrotach

Post autor: Ramrowan »

Witam,
mam problem z moją polówką, na wolnych obrotach drga cała buda. Sprawdzałem już wszystkie poduszki, są OK. Sprawdzałem też czy wydech gdzieś nie styka i to też nie to. Zasugerowano mi, żeby obejrzeć sprzęgło i zamach i tutaj pojawia się moje pytanie. Czy żeby tam zerknąć muszę zrzucać skrzynię na ziemię czy może jest jakaś klapka żeby zajrzeć? I jeszcze druga rzecz: drgania ustają dość szybko wystarczy podnieść obroty o 100-150 i jest spokój. W związku z tym mam pytanie kolejne. Czy ewentualne podniesienie wolnych obrotów stanowi jakiś problem?
p
pinio-78
Początkujący
Początkujący

Post autor: pinio-78 »

Daj sobie spokój ze sprzęgłem
Masz zwykłe koło zamachowe a nie dwumasę więc możesz być spokojny.
Wymień poduszkę tą dolną i zobaczysz że pomoże. Kup sobie np taką i nie przejmuj się że tańsza od innych, sprawdź tylko czy masz identyczny numer, z tego co pamiętam różnią się długością.
Ja do swojego 1,7 sdi założyłem od 1,4 poduszka identyczna była, więc nie było sensu szukać do sdi bo ceny inne :-)
p
pinio-78
Początkujący
Początkujący

Post autor: pinio-78 »

R
Ramrowan
Newbie
Newbie

Ok, a czy uszkodzenie tej poduszki, o której mówisz nie objawiałoby się tym, że na wolnych silnik widocznie by drgał pod maską, ewentualnie ja mógłbym nim poruszać? Bo teraz trzyma bardzo dobrze i nie chce ani drgnąć jak go szarpie :).
Awatar użytkownika
jasny93
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: jasny93 »

Jak już masz kupować poduche to tylko w ASO, większość zamienników nawet tych droższych nie działa i dalej trzęsie, a poduszka oryginalna pewnie nie dużo więcej kosztuje a efekt gwarantowany :-)
Polo 86c2f 1.4D

ObrazekObrazek
R
Ramrowan
Newbie
Newbie

Poduszka w koncu wymieniona, bardzo niewiele sie zmienilo pomimo tego, ze na pierwszy rzut oka stara byla juz zuzyta. Co ciekawe objawy calkowicie ustepuja jezeli sie ja calkiem odkreci. To co sie zmienilo na plus to to, ze jadac powiedzmy na "5" i zwalniajac <50km/h bez redukcji samochodem zaczynalo mocno drgac (na pewno wiecie o co mi chodzi, gdy jedzie sie na za wysokim biegu). Oczywiscie dotyczylo to wszystkich biegow. Teraz to wrocilo do normalnego stanu rzeczy.
Awatar użytkownika
Maciek94
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Maciek94 »

Jakiej firmy poduszke kupiłeś?

U mnie też niesamowicie tłukło i kupiłem dolną FEBI + górne Hans Priesa (Febi, czy Sachse kosztowały majątek) i jak ręką odjął, dalej troszkę wibruje ale to już chyba wina dwumasy bo mam 1.9D...
R
Ramrowan
Newbie
Newbie

Febi, gornych nie ruszalem ale tak jak mowie silnikiem pod maska w ogole nie trzepie. Na zgaszonym mam problem, zeby w ogole go jakkolwiek poruszyc.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

może byc że ktoś grzebał w pompie i regulatorze wolnych obrotów, wystarczy je podnieść o te 100-150 na stałe i po problemie
R
Ramrowan
Newbie
Newbie

No wlasnie chcialbym to zrobic. Moglbys troche dokladniej opisac co i jak?
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

podejrzewam ze w "sam naprawiam" będzie opisane - w domu mogę sprawdzić jak nie zapomnę
do 6n/6n2 można jeszcze kupić
n
noucamp
Newbie
Newbie

Post autor: noucamp »

Hey

Mam ten sam obiaw :( aż się pepsi w puszcze gazuje :grin:
Musze sprawdzić poduche w takim razie
Nudne 6n2 :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „6N / 6n2 / variant / classic”