[6N2] Zamek przestał działać

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
madziia
Newbie
Newbie

[6N2] Zamek przestał działać

Post autor: madziia »

Mam 3 drzwiowe Polo 6n2... Dzisiaj po powrocie do domu jak zwykle chciałam zamknąć drzwi ale coś się stało z zamkiem i nie jestem w stanie ich zamknąć. Od jakiegoś czasu miałam problem żeby zamkąć drzwi kluczykiem od strony kierowcy i zamykałam auto od strony pasażera. Teraz nie jestem w stanie w ogóle zamknąć samochodu.. Auto stoi przed domem otwarte. Odłączyłam akumulator bo słyszałam, że może być to spowodowane jakimiś błędami ale to niestety nie pomogło...
Spróbowałam zamknąć drzwi od środka używając przełącznika i drzwi zamykają się i otwierają bez problemu. Nawet jeżeli zamknę auto od środka i spróbuję je otworzyć od strony pasażera (od zewnątrz) to działa. Kiedy wkładam kluczyk i chcę go zamknąć to czuć opór a jak chcę otworzyć to kluczyk obkręca się bardzo luźno... Co może być przyczyną i jak temu zaradzić?
Awatar użytkownika
zxxck
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: zxxck »

Gdy wkładam kluczyk i chcę go zamknąć to czuć opór a jak chcę otworzyć to kluczyk obkręca się bardzo luźno... Co może być przyczyną i jak temu zaradzić?
Najprawdopodobniej wina leży w tym:

Obrazek

Ułamał się ten trzpień co na obrazku i zamek z kluczyka nie będzie się otwierał ;/ Jeżeli chodzi o samą naprawę to sam ten trzpień jest do kupienia w sklepie motoryzacyjnym, koszt około 10zł. Klamkę niestety trzeba wyjąć ;/
Awatar użytkownika
kazmirz_pawlak
KANDYDAT

Post autor: kazmirz_pawlak »

Przy okazji trzpień lubią strzelać te podkładki oraz cylinderek. Najlepiej rozebrać i sprawdzić co jest do wymiany. A na przyszłość to polecam dołożyć nawet za 60zl sterowanie centralnym z pilota i problem z głowy bo zamków już nie będziesz męczyć.

Wysłane z mojego D6603
m
madziia
Newbie
Newbie

Post autor: madziia »

[quote=""zxxck""]
Gdy wkładam kluczyk i chcę go zamknąć to czuć opór a jak chcę otworzyć to kluczyk obkręca się bardzo luźno... Co może być przyczyną i jak temu zaradzić?
Najprawdopodobniej wina leży w tym:

Obrazek

Ułamał się ten trzpień co na obrazku i zamek z kluczyka nie będzie się otwierał ;/ Jeżeli chodzi o samą naprawę to sam ten trzpień jest do kupienia w sklepie motoryzacyjnym, koszt około 10zł. Klamkę niestety trzeba wyjąć ;/[/quote]

Rozkręciłam wszystko i sprawdziłam co jest nie tak... no i rzeczywiście ułamało się więc będę musiała to wymienić. Dziękuję za pomoc! :victory:
Awatar użytkownika
kazmirz_pawlak
KANDYDAT

Post autor: kazmirz_pawlak »

Doloz kolezanko od razu centralny sterowany z radiem. Ułatwia życie i noe trzeba męczyć się z regeneracja zamków. 30min roboty z podłączeniem kierunków. Sam to robiłem może z tydzień temu.

Wysłane z mojego D6603
Z
Zbynio
Newbie
Newbie

Post autor: Zbynio »

Witam,
W moim polo 6n2 5d też mam problem z otwieraniem od strony kierowcy, zamknąć można.
Centralny zamek działa na kluczyk, otwieram od strony pasażera.Czy to też możne być ta sama przyczyna ułamanego trzpienia? I czy do demontażu klamki trzeba demontować tapicerkę z drzwi?
Proszę o pomoc w tej sprawie bo jest to dla mnie bardzo dokuczliwe otwieranie samochodu z drugiej strony, w Angli nie jestem :crazy:
Awatar użytkownika
zxxck
Zainteresowany
Zainteresowany

Witam,
W moim polo 6n2 5d też mam problem z otwieraniem od strony kierowcy, zamknąć można.
Centralny zamek działa na kluczyk, otwieram od strony pasażera.
Hmm... Jeżeli zamknąć można od strony kierowcy to raczej z tym trzpienie jest wszystko okej (nie jestem pewien na 100%) ;/ Zazwyczaj objawem uszkodzenia tego elementu jest kręcenie się wkładki o 360 stopni. Ciężko będzie tutaj coś wymyślić bo są to objawy mało typowe ;/ Najlepiej rozebrać zamek i będziesz wszystko wiadomo czarno na białym ;) Co do demontażu klamki to jest możliwość zrobienia tego bez zdejmowania tapicerki.
Z
Zbynio
Newbie
Newbie

[quote=""zxxck""]
Witam,
Centralny zamek działa na kluczyk, otwieram od strony pasażera.
[/quote]

Czy w takim przypadku gdy przekręcam kluczem żeby zamknąć auto kluczyk wraca do punktu wyjścia i auto się zamyka, ale gdy go chcę odtworzyć to muszę mu pomóc by wrócił do punktu wyjścia ( zostaje w pozycji poziomej) i auta sie nie da otworzyć od strony kierowcy.
Czyli jeżeli nie jest to trzpień to w takim przypadku czeka mnie wydatek na nowy zamek? ;)
Czy może to być winna sprężyna która mieści się w zamku?
Z
Zbynio
Newbie
Newbie

Zdemontowałem klamkę i rozebrałem okazało się że w trzpieniu oraz w siedzeniu sprężyny gdzie jest zamontowana zostały uszkodzone te dwa elementy.
Po zdjęciu zawleczki sprężyna luźno odskoczyła i wysypało się kilka drobnych połamanych elementów.
Nie trzeba kupować nowego zamka :yahoo:
trzeba tylko zakupić zestaw naprawczy taki jak kolega zxxxck zamieścił i koleżanka madziia to koszt około 10 zeta :amen:
Awatar użytkownika
zxxck
Zainteresowany
Zainteresowany

Dobrze że problem zdiagnozowany i wiadomo jak go rozwiązać, widać wskazówka się przydała :)
Z
Zbynio
Newbie
Newbie

Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam :hello:
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”