Czesc, mam problem w swoim Polo 6N 1.9D z obrotami.
Mianowicie na zimnym silniku wszystko jest ok, lecz jak złapie temperature to obroty na biegu jałowym falują (tak jakby ssanie się włączało), bo z 950obr skacze na 1100, po przygazówce spada i znów wzrasta.
Czasem jest też tak, że na biegu jałowym sam wkręci się na wysokie obroty, które spadną po ruszeniu lub jak zgasze auto...
W czym tkwi problem? Ogólnie podczas jazdy mi to nie przeszkadza, choć czuje, że czasami samochód sam sobie "gazuje", ale w mieście na światłach jest nieprzyjemnie...
Cześć, dzisiaj samochód odebrałem od mechanika, ogólnie rozrząd wymieniany był i przeglądnięcie calego silnika... z tymi obrotami to jest coś nie tak z pompą, jakaś śruba nie działa czy regulacja...
ale mniejsza z tym - po odpięciu czujnika temperatury wody wszystko działa wszystko ok, obroty nie falują, auto chodzi wręcz idealnie, a jak przypne czujnik i samochód osiągnie 90*C to się zaczyna... jakie są konsekwencje jazdy z odpiętym czujnikiem? są w ogóle jakieś?
Bedzie ci wiecej palił bo pójdzie na tkz. ssaniu i świece za kazdym odpaleniem grzeją.Ja bym pojechał do mechanika od pomp, tam jest lukas porypana pompa byle kto tego nie ogarnie