[9N3] Dziwne chrobotanie przy wciśniętym sprzęgle

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

T
Tomasz_G
Newbie
Newbie

[9N3] Dziwne chrobotanie przy wciśniętym sprzęgle

Post autor: Tomasz_G »

Witam.

Jest to w zasadzie mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość.

Od 6 miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem Polo 1,4 TDI z 2007 z aktualnym przebiegiem 147 tys. km. Od miesiąca mam dziwny objaw. Na biegu jałowym i bez sprzęgła panuje cisza. Natomiast przy wciśniętym sprzęgle (np. podczas postoju "na czerwonym") pojawia się głuche chrobotanie. Wtedy kilka razy naciskam sprzęgło i owo chrobotanie ustępuje.

Czytałem starsze posty, ale z tego co tu piszecie, problem zazwyczaj występuje przy odpuszczonym sprzęgle. U mnie jest akurat odwrotnie.
Awatar użytkownika
jasny93
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: jasny93 »

Wydaje mi się że to wina sprzęgła, a raczej łożyska oporowego lub docisku, pasowało by, bo jak by łożysko już było na wykończeniu to podczas wciśnięcia sprzęgła dostaje oporu i może tak chrobotac.
Polo 86c2f 1.4D

ObrazekObrazek
G
GalaktykaS
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: GalaktykaS »

Witam.
Tak jak kolega pisał, prawdopodobnie winowajcą jest łożysko wysprzęglika.
Koszta naprawy nie są duże. Ale troszke zabawy z tym jest. Nie wykluczone ze wymiana łożyska będzie kosztowała tyle samo co łożysko- ale to zależy od tego czy samemu wymieniasz, czy gdzieś po znajomości, lub nawet w "niezaprzyjaźnionym" warsztacie :)
Przy okazji wymiany łożyska będziesz miał okazje sprawdzić stan samego sprzęgła.
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”