[6n2] polo GTI check engine (zmienne fazy rozrzadu)

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

t
timon1230
Newbie
Newbie

[6n2] polo GTI check engine (zmienne fazy rozrzadu)

Post autor: timon1230 »

Witam wszystkich forumowiczow.
Zglaszam sie z prosba bo mam maly problem z moja poloweczka. do rzeczy. Rocznik to 2001 o symbolu silnika AVY 125KM. Kupilem go nie dawno, wszystko ladnie pięknie, ale jakis czas temu zapalia mi sie kontrolka check engine. pojechalem wiec na skan bledow silnika. Po krótkiej diagnostyce, na komputerze diagnostycznym pojawil sie blad (17927)(Regulacja wału rozrzadu, blok 1; usterka blad nieciagly. Po wymianie oleju w sliniku kontrolka zgasla i nie pojawiala sie przez jakies 2 tygodnie. Od niedawna znowu sie zapalila i juz sie swieci caly czas. Sprawdzalem olej i niby poziom jest taki jaki nalalem. Teraz pytanie co moze byc przyczyna tego bledu? wina lezy po stronie jakiegos czujnika, czy sam faztor nie do konca pracuje. Autko nic nie stracilo na mocy, jezdzi tak samo ale trzeba dzialac.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Poczytaj o błędzie:
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.ph ... 519/005401
Może ktoś więcej jeszcze coś powie.
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzyDOLAR »

sprawdź czujnik położenia wałka rozrządu, pasek główny, spinający wałki oraz oba napinacze. poprawna wymiana rozrządu w 16V to wbrew pozorom dość skomplikowany temat: http://ptim.simp.pl/ptim/content/view/283/54/
t
timon1230
Newbie
Newbie

Post autor: timon1230 »

Na poczatek pojdzie wymiana rozrzadu bo według ksiazki serwosowej byl wymieniany jakies 40 tys km temu. Gadalem ze znajomym jeszcze i mowil ze ten pasek laczacy oba walki rozrzadu moze byc na wykończeniu i dlatego takie cos sie dzieje. Kontrolka od checka nie dawno mi zgasła, ale i tak w tym miesiacu rorzad wymienie. Znajomy polecal mi rozrzad INA KIT bo mowl ze jest dobry. Jaka jest wasza opinia ??
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzyDOLAR »

zestaw INA (paski + rolki) jak najbardziej tak, ale pompę wody kup osobno. INA do swoich pudełek pakuje chińskie pompy no-name, więc lepiej postaw na skf, hepu, gk lub ruville.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”