Należy zapalniczkę zasilić z kabla czarno-żółtego dochodzącego na wyłącznik ogrzewania szyby tylnej. Jest to kabel zabezpieczony bezpiecznikiem i zasilany z przekaźnika, więc nie obciąża stacyjki.
Kabelek czerwony, do tej pory idący do zapalniczki odłączamy i starannie zabezpieczamy. Dotychczasowego bezpiecznika zapalniczki nie da sie dla bezpieczeństwa po prostu wyjąć, ponieważ zasila też inne odbiorniki.
Ostatnio zmieniony 04 sty 2015, 19:18 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Hmmm tak się zastanawiam bo jak montowałem radio samochodowe jakieś 5 lat temu, to pamiętam że mogłem sobie wybrać opcję, czy chcę aby radio grało cały czas czy też żeby włączało/wyłączało się po przekręceniu zapłonu. O ile dobrze pamiętam to trzeba było dać jakąś wiązkę kabli zakończoną kostkami która była w zestawie wraz z zakupiony radiem.
Skoro tak było z radiem to może gniazdo zapalniczki też da radę jakoś tak przerobić tzn. wstawić jakieś kabelki zakończone kostkami/wtyczkami i nie będzie trzeba ingerować w instalację auta poprzez cięcie, wlutowywanie itp.? :-D
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
U mnie np zasilanie na zapalniczce jest wtedy gdy mam zasilanie na elektryczne szyby. Czyli otwieram auto nie ma zasilania (szyby nie działają) przekręcam zapłon napięcie się pojawia szyby działają i przez chwile po wyjęciu kluczka ze stacyjki. Z tego co kojarzę blokad szyb z tyłu odcinała tez zasilanie na gniazdo.
A ja się zastanawiam czy oryginalnie w 9n3 jest podświetlane gniazdo zapalniczki? W 6n2 była czerwona obwódka. Tutaj tego nie ma i to spory problem dla mnie, bo po ciemku muszę po omacku włączać kamerkę... Może coś się tylko spaliło?
Już jesteśmy na trasie, 160 na blacie.
I tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się!