witam, posiadam vw polo 9n, 2003 r, 1.9 sdi aktualny przebieg 235 tys. mam w nim następujący problem, podczas jazdy w granicach 2100 obrotów jest minimalny spadek obrotów, o około 150 obr mniej. Nie dzieje się to zawsze. czasami na różnych biegach, głównie odczuwalne od 3 wzwyż. dodatkowo czuję jakby miał minimalnie mniej mocy. teraz historia co się ostatnio działo. wycięty katalizator-był pokruszonymi, gdy dostawał drgań bardzo halasowal. strzelił mi pasek na alternatorze, wymieniłem go ale czułem ze samochód ma opór podczas jazdy, po jednej trasie od wymiany zauważyłem że pasek jakby się zweglal, okazało się że rolka się zatarla na alternatorze, mechanik sprawdził też brak mocy , myślał że to działo mi się wcześniej i powiedział że na jednym wtrysku jest błędny kąt wtrysku ale gdy powiedziałem że stało mi się to po peknietym pasku zasugerował przestawiony rozrząd, ustawił go i było ok. po około 3 tyg od tego zdarzenia podczas jazdy samochod mi zgasł, przy próbie odpalenia cały silnik drgal i nie palił, okazało się że resztki paska. dostały się do rozrządu i się przestawił. po ustawieniu kolejny raz rozrządu zaczął klepać zawór, zauważyłem minimalny spadek mocy, myślałem że mi się wydaje. przy 232tys wymieniłem filtr paliwa, oleju, powietrza , kabinowych wymieniłem tez olej I termostat przed zima. zmieniłem również akumulator. świece sprawdzone, są ok. silnik nie jest ulany, nie widać zaciekow ropy czy oleju, komputer nie pokazuje błędów, oleju nie bierze. Nie widać aby jakoś specjalnie kopcil. w czym szukać przyczyny? dodam że z tymi obrotami zauważyłem problem po wymianie oleju i wszystkich filtrów.