[9N] spryskiwacze przedniej szyby

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

d
domon78
Newbie
Newbie

[9N] spryskiwacze przedniej szyby

Post autor: domon78 »

Witam

mam konkretne dwa pytania
1. W polo posiadam spryskiwacze przedniej szyby które leją płyn na szybę. Posiadam również vw caddy i tam spryskiwacze rozpylają pięknie mgiełkę. Pytanie jest czy można zamontowac do polo takie spryskiwacze żeby ładnie rozpylały płyn a nie lały ciurkiem na szybę jak z węża?

drugie pytanie dotyczy spryskiwaczy od anglika.
posiadam maskę silnika od anglika i czy różnią się czymkolwiek europejskie spryskiwacze od angielskich? np kątem lania na szybę? przerabiał ktoś kiedyś taki temat ?

prosze o odpowiedzi nie gdybaczy tylko zaznajomionych w temacie

pozdr
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Witam

Masz jakieś dziwne dysze, bo w polo 9N są dysze rozpylające płyn "na mgiełkę"... Dysze raczej będą takie same. - Kąt lania płynu na szybę jest regulowany bez najmniejszego problemu-potrzeby jakieś narzędzia. W wersji europejskiej lewa i prawa dysza jest taka sama.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gti21
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: gti21 »

W 9n są dysze z mgiełką jak i lejące na szybę :grin: Wszystko zależy od tego jak kto konfigurował auto
d
domon78
Newbie
Newbie

to żeście mnie zaskoczyli:)

Wymieniałem ostatnio cały przód i maske mam z anglika.
prawa dysza pasażera leje na dwa strumienie cos w literke V, zaś lewa dysza kierowcy leje jednym strumieniem jakby na prawo w stronę pasażera. Sprawdziłem mocowanie dysz i są na swoich miejscach. jedyny regulowany kąt jest góra dół. Może ktoś byłby tak dobry i podał mi numer dyszy mgiełki lewa i prawa do polówki to sprawdzę ze swoimi i chętnie kupię te dysze z mgiełką. Coś jest u mnie nie tak.

dzięki za pomoc

przy okazji wczoraj jak wracalem z pracy po uruchomieniu tylnego spryskiwacza wypiął się wężyk na lewej podłużnicy w miejscu łączenia i cały płyn pięknie mi uciekł. Dołączyłem do grona szczęsliwych posiadaczy problemu spryskiwacza Polo.
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

[quote="gti21"]W 9n są dysze z mgiełką jak i lejące na szybę :grin: Wszystko zależy od tego jak kto konfigurował auto[/quote]
Żeby na otomoto można było konfigurować auto :P
d
domon78
Newbie
Newbie

Wymontowałem moje dysze "bez mgiełki" mają numer: 6E0 955 985
Byłem w ASO i pytałem o co chodzi z dyszami z mgiełką. Pan od części pokazał mi schematy na których widnieje ten sam numer spryskiwacza 6E0 955 985 zarówno dla wszystkich roczników polo w których były montowane te spryski pasujące do klapy. Patrzeliśmy również na lupo, na skode rapid, fabie , wszędzie dokładnie te same co ja mam. Zasadnizo nie ma innych sprysków niż te które ja posiadam co podałem numer prócz UWAGA podgrzewanych. Czyli wszystkie polówki posiadają takie same spryskiwacze o takich samych numerach 6E0 955 985 . Nie istenieją dysze lejące i dysze mgiełkowe niestety. Prosiłbym kolegę który pisał o różnych konfiguracjach auta o podanie numerów sprysków z mgiełką lub bez ponieważ wydaje mi się że kolega ma jakąs wiedze tajemną.

pozdrawiam
zamówiłem spryski ponownie o tym samym numerze w Aso i uwaga 6E0 955 985 NIE MAJĄ MGIEŁKI

ciekawostka
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Rzeczywiście w ETCE różnic nie widać.
Jednak
Nie mam podgrzewanych sprysków, a mgiełkę mam :)
Awatar użytkownika
konikks
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: konikks »

Podaj ich nr. Może masz jakiś zamiennik. Wyjęcie ich to chwila.
Awatar użytkownika
gti21
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: gti21 »

[quote="domon78"]Prosiłbym kolegę który pisał o różnych konfiguracjach auta o podanie numerów sprysków z mgiełką lub bez ponieważ wydaje mi się że kolega ma jakąs wiedze tajemną.[/quote]

Proste:
są dwa numery części 6E0 955 985 A oraz 6E0 955 985 B i teraz domon78 zależy jaki numer ty kupiłeś gdyż różne źródła inaczej podają, w każdym bądź razie wychodzi że z literką A to jest ten mgiełką a z B ma dwie dysze

Nie odczytywałem z auta gdyż nie mam polo już :roll: tylko wystarczyło 2 minuty by poszukać w internecie
Awatar użytkownika
konikks
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: konikks »

Problem z tym że mój ori nie ma żadnej literki na końcu.
Awatar użytkownika
Wojciechus
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Wojciechus »

Myślę, że w polo 9n spryski są takie jak w golfie IV. U mnie były dwie opcje. Albo można było sobie otworzyć dyszę i wtedy lało dwoma strumieniami albo zamknąć je całkiem i wtedy dawało mgiełkę.
Awatar użytkownika
uki90r
Newbie
Newbie

Post autor: uki90r »

Witam, Na czym polega podgrzewanie tych dysz dokładnie. Tzn pytam o to w którym momencie końcówki zostają podgrzewane ?, czy one są przez cały czas grzane?, czy np tylko z lusterkami ? pod co to jest podpięte? :niewiem:
Awatar użytkownika
swirkofsky
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: swirkofsky »

lusterka i spryski są podłączone pod grzanie tylnej szyny :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

[quote="swirkofsky"]lusterka i spryski są podłączone pod grzanie tylnej szyny :)[/quote]
Masz na myśli tylko ten sam bezpiecznik tak?

Bo u mnie grzane lusterka grzeją niezależnie od tylnej szyby, więc nie są podłączone pod włącznik grzania tylnej szyby...
Awatar użytkownika
swirkofsky
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: swirkofsky »

[quote="Witek6935"][quote="swirkofsky"]lusterka i spryski są podłączone pod grzanie tylnej szyny :)[/quote]
Masz na myśli tylko ten sam bezpiecznik tak?

Bo u mnie grzane lusterka grzeją niezależnie od tylnej szyby, więc nie są podłączone pod włącznik grzania tylnej szyby...[/quote]

czyli latem też grzeją tak??
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”