[9N/9n3] Licznik FIS

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
swirkofsky
Mały interesant
Mały interesant

[9N/9n3] Licznik FIS

Post autor: swirkofsky »

Temat większości nie jest obcy, przeszukałem forum odnośnie odpowiedzi na moje pytanie, ale nie znalazłem żadnej odpowiedzi. Dlatego założyłem nowy temat, a moje pytanie to, co oprócz licznika FIS potrzebujemy do wymiany?? Posiadam licznik MFA i tempomat, znalazłem manual adaptacji licznika z FIS w 9n/9n3, ale tam przy okazji jest opisana adaptacja również tempomatu. Mnie interesuje sam licznik FIS.
Obrazek
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

To tylko wymiana licznika ,więc albo grzebanie w eepromie nowego licznika i przepisanie numeru nadwozia (nie ma śladów wymiany licznika), nr immo i pinu ze starego licznika. Można też prościej ,czyli musisz mieć PIN ze starego licznika (zawieszka przy kluczykach lub wyciągniecie przez vag tacho lub can commander) i pin nowego licznika. Potem VCDS i adaptacja licznika pod nowe immo (po tej operacji będą widoczne dwa VINy dawcy i obecny) z przypisaniem nowego pinu i kodowanie kluczy. Czasem trzeba aktywować FIS specjalnym kodem login. Trzeba też w obu przypadkach skorygować licznik.
Lenistwo drogą do postępu
Awatar użytkownika
swirkofsky
Mały interesant
Mały interesant

czyli tylko licznik w moim przypadku, a taki program starczy, żeby ogarnąć wszystko: http://allegro.pl/interfejs-usb-vag-k-c ... 77323.html ??
Obrazek
M
Michal_1
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Michal_1 »

Kolego ja pewien czas szukałem licznika z pełnym Fisem do Polo 9N3 i jest ich tak mało że mi się nie udało znaleść i założyłem zwykły komputer MFA i tempomat
Awatar użytkownika
swirkofsky
Mały interesant
Mały interesant

Licznik z MFA i tempomat to ja mam u siebie, jeszcze troszku poszukam :)
Obrazek
W
Wolga85
Swój
Swój

Do metody z edycją eepromu się nada ewentualnie do wyciągnięcia pinu ale gwarancji nie daje bo wiadomo jak jest z jakością chińczyków. No i jak się pomylisz w edycji eepromu to czasem tylko wylutowanie go i wgranie poprawnego wsadu pomaga. A i nie próbuj po porostu skopiować epromu starego licznika do nowego bo przestanie działać FIS.
Awatar użytkownika
swirkofsky
Mały interesant
Mały interesant

najpierw kupię licznik, a potem brnął dalej. poszperam jeszcze i poszukam info co by więcej wiedzieć, zanim się za to wezmę, w razie pytań to się odezwę, a powiedz mi jeszcze jaki masz nr licznik z fis??
Obrazek
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Tomek001 »

Jak poszło z wymianą? Trochę brakuje mi FIS w moim Polo i rozważam taki gadżet.
Już jesteśmy na trasie, 160 na blacie.
I tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się! :P
Awatar użytkownika
swirkofsky
Mały interesant
Mały interesant

Póki co jeszcze nic nie poszło, bo ciężko znaleźć licznik z FIS do polo :evil: , ale cały czas jest w planach :)
Obrazek
W
Wolga85
Swój
Swój

No właśnie o FIS strasznie ciężko do polo tdi a jak jest to za chore pieniądze 500 PLN wzwyż.
Awatar użytkownika
swirkofsky
Mały interesant
Mały interesant

na razie się rozglądam, jak się uda trafić to będzie dobrze, jak nie to może licznik od gti ze swapem silnika, pożyjemy zobaczymy :)
Obrazek
w
walec
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: walec »

Sprzedaj auto, kup gti. Koszt taki sam a masz "wszystko najlepsze" na starcie bez kombinowania.
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Tomek001 »

Dokładnie. Też już kiedyś to kalkulowałem przy poprzednim aucie. Wyszło tak, że sprzedając Polo 1.4 MPI dołożyłem 200zł i kupiłem GTI. Trochę w tym było farta, trochę mniej wybrzydzania (choć egzemplarz był niezły o dziwo :P).

Nawet dokładając w przypadku 9n3 5,000zł do GTI masz pewność, że wszystko ruszy. A tak to różnie może być + uziemienie auta na ok. miesiąc przy dobrych wiatrach ;)
Już jesteśmy na trasie, 160 na blacie.
I tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się! :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”