[6n2] Elektryczne szyby-nie otwiera się prawa.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

c
caro
Początkujący
Początkujący

Post autor: caro »

Lazlo 1990 Kiedyś kuzynka przyprowadziła do mnie golfa miała podobny problem, szyba się nie domykała, brakowało około 10cm, lub wychodziła i ponownie się chowała. Okazało się że plastykowe ślizgi się połamały i haczyły o prowadnicę, linkę miała w strasznym stanie na szczęście silniczek chodził ładnie. Na allegro kupiłem jej komplet prowadnic ze ślizgami i linką, włożyłem silniczek i teraz cieszy się że szyby chodzą. Koszt imprezy ok 70zł.
Awatar użytkownika
czecho
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: czecho »

Odgrzeję suchara.
W jaki sposób wymontować mechanizm podnoszenia szyb (elektrycznych) bez opuszczenia szyby?!
Objawy mam dokładniej jak w pierwszym poście. Natomiast nie mam pomysłu jak dostać się do silnika bez opuszczenia szyby i odkręcenia jej od mechanizmu.
Jak rozumiem simson23 sobie z tym poradził. Jak? :)
Pozdrawiam i wyczekuję odpowiedzi.
...no to nie jest problem... to się wszystko zgłasza jako usterkę...
b
blanka95
Newbie
Newbie

Post autor: blanka95 »

też mam taki problem, nie otwiera mi się szyba od strony kierowcy, nawet kiedy włożę kluczyki do zamka i przekręcę w lewo i przytrzymam dłużej, to otwiera mi się wyłącznie szyba od strony pasażera,a pierwsza ani drgnie, ale słychać takie "cyk", także no...pisali tu ludzie o rozbieraniu silniczków.. jakbym to rozłożyła, to na pewno po złożeniu nie wyglądałby tak samo :) co zrobić ? :(
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

sprawdź bezpieczniki
jeżeli są dobre wymontuj panel przycisków wypnij wtyczkę z lewego przełacznika (szyba kierowcy) i podepnij do prawego (szyba pasażera) i sprawdź czy szybą kierowcy sie opuszcza

mi niedawno też szyba kierowcy nagle przestała działać, winny okazał się przełącznik

panel z przełącznikami da się łatwo zdemontować bez zdejmowania boczka (robiłem tak za drugim razem)
panel wygląda jak wiesz tak:
http://obrazki.elektroda.net/16_1282671449.jpg
od strony przełączników zamykania/otwierania drzwi jest blaszka zatrzaskująca go w otworze:
http://webserv.nazwa.pl/img/2.jpg
bierzesz nóż, wsuwasz go pod krawędź panelu na środku i naciskasz ta blaszkę do końca, a następnie podważasz
do przełączników masz podlączone wtyczki
wypinasz prawa
wypinasz lewą i wpinasz w prawy przełacznik
właczasz zapłon i sprawdzasz czy szyba kierowcy się opuszcza
dla pewności mozesz podlaczyć jesze prwa wtyczkę do lewego przełacznika i jezeli nie będzie diałać szyba pasażera znaczy to ze lewy przełacznik jest uszkodzony
S
SebekPOLO
Newbie
Newbie

Post autor: SebekPOLO »

Jutro zajmę się naprawą mojej szyby, mam podobny do waszego problem. Jeśli znajdę rozwiązanie mojego problemu dam znać.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”