[86c2f] Problem z 3f bardzo słabo się wkręca do 2k dalej ok

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
lukas2305
Konkretnie zainteresowany

Post autor: lukas2305 »

Ja bym wziął przepływke na stół, rozebrał, poczyścił, porobił zdjęcia i zobaczył jak tam dokładnie wygląda ten potencjometr. Podejrzewam że coś podobnego jak w TPSie będzie czyli szczotka przesuwająca się po pasku rezystancyjnym. Może być że zaśniedziała i nie styka, albo się pomału wyciera i za słabo dociska...

I teraz najlepsze...z tego co widzę na schemacie to ten potencjometr jest w "konfiguracji" jak taki zwykły potencjometr montażowy, czyli między dwoma pinami ma być stała MAKSYMALNA wartość (tutaj między pinami 3 i 4 0,56kOhma) natomiast między 2 i 3 ZAWSZE MNIEJSZA od maksymalnej...
Więc ewidentnie gdzieś tu jest jakaś "pasożytnicza" rezystancja.

Jakby tak ktoś dla potwierdzenia mojej teorii mógł zbadać jak ta rezystancja wygląda na zdrowym 3efie (lub nawet NZ bo tak samo to działa) byłbym wdzięczny :write:
Awatar użytkownika
Czołg GT
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Czołg GT »

Ja to załatwię i obstaram pomiary ze sprawnego, ale i tak mam wrażenie że te moje pomiary ładnie się składają z zachowaniem pracy silnika, problemy są tylko na początku obrotów.
Jutro otworze to ustrojstwo i zrobię fotki, najlepsza by była podmiana na sprawny i by było wiadomo.
[size=12px]viewtopic.php?f=28&t=19591[/url]
Awatar użytkownika
Czołg GT
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Na wstępie przepraszam za post pod postem ale to nie przyspieszy mojego działania w tym przypadku.
Dobra daje przydatne fotki pierwsza jak to wygląda
Obrazek
Obrazek
A teraz pomiar przy zamkniętej klapie a potem pomiar przy otwartej na maxa
Obrazek
Obrazek
Widać na styku ślizgowym coś jak przedziały, licząc że ten na jakim są ustawione platynki jest 0 to na drugim jest wartość 1K ohm dalej spada do około 0,80K ohm i znowu dwa przedziały i jest 1K i to będzie gdzieś na połowie zakresu, od połowy idzie odwrotnie czyli spadająco.
Styk ślizgowy był dość mocno zabrudzony więc go przeczyściłem wacikem do uszu :) i odpowiednim preparatem, platynki delikatnie docisnąłem żeby lepiej dolegały.
Zrobiłem kolejny pomiar po tej operacji i stwierdziłem że już tak na początku wychylania nie fiksuje, zostało wszystko poskładać i próba drogowa jak skończę to dam znać.
Panowie przydały by się bardzo pomiary TPS i przepływki ze sprawnego 3F :beg: bo tego nigdzie nie mamy a żeby to zrobić nie trzeba rozbebeszać auta a na prawdę będzie bardzo pomocne.
No i cofamy się do punktu wyjścia dalej to samo :banghead: ale odwiedziłem pewnego szrota i szukają, w wielu typach silnika niby wygląda identycznie np w silnikach 110-115KM o 14stej będzie wiadomo.
Awatar użytkownika
lukas2305

Dostałem info od kolunio21.
[quote="kolunio21"]Zrobiłem te pomiary na mierniku 20k ohma i :
pin 1 i 4- 2.18 przy temp. ponad 20st.
pin 2 i 3- wyszło 0.55 klapaka zamknięta, 0,41 klapka max otawrta, ok połowy było coś ok 0.95 rezystancja się zmieniała płynnie.
TPS:
1.29 płynna zmiana do 3.06 max otwarcie przepustnicy.[/quote]
Więc w miarę pasuje patrząc na twoje pomiary.
Tylko ten początek coś pewnie nie stykał...widać to nawet po ścieżkach:
Obrazek
taki zupełnie "niezużyty" fragment...
Awatar użytkownika
Czołg GT
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

[quote="lukas2305"]Więc w miarę pasuje patrząc na twoje pomiary.
Tylko ten początek coś pewnie nie stykał...widać to nawet po ścieżkach:

taki zupełnie "niezużyty" fragment...[/quote]

To zdjęcie tak wyszło że nie widać na początku więc jest OK :banghead:
Tps pomierzyłem i wyszło 1,74 do 2,73K ohm płynnie szło. Już mi ręce opadają :banghead:
Z przepływka to jest tak że platynki można przestawić bo jest regulacja i zauważyłem że jak minimalnie popchnę klapę od przepływki to trzyma wolne obroty ale większość odradza mi ruszania ruszania czegokolwiek więc się wacham.
Byłby przepływomierz na podmianę nawet parę ale misja jest bo niby wszystkie wyebane od gazu, mam nadzieje że idę dobrym tropem no jeszcze kopułka i palec zostało ale żeby to takie objawy dawało :?: eksperci w mojej okolicy nawet nie chcą się tego podjąć a jak już to ogołocą właściciela grubo :scratch:
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: kolunio21 »

Pewnie że może dawać, jak masz wypaloną kopułkę lub palec, sprawdź, szczerze powiem Tobie to ja do końca nie wierze w te pomiary rezystancji z autopsji, jak mi auto po swapie głupiało, chodzić nie chciało, wszystkie elementy układanki były sprawdzane u elektromechanika, później auto zaczęło gadać, ale miało dziwne zajawki raz na jakiś czas, metodą wykluczania padło na przepustnicę, okazało się że działała wszystko ok jadąc sobie spokojnie trasą stałą prędkością 80km/h auto zaczyna samo zwalniać nie reagując na gaz, mija chwila i jedzie dalej, stoję na światłach raz trzyma 900obr. następne światła 1500obr. . A co do przepływki, kiedyś podmieniałem przepływkę od kolegi który miał 3F-a po przekładce auto nie chodziło dobrze na jego przepływce, zacząłem się zastanawiać dla czego i podjechałem do znajomego mechanika który na autach z tej epoki zjadł zęby, okazało się że tych digifantów było sporo, w latach produkcji zmieniali kombinowali itp, i każdy był indywidualnie strojony, i dla tego przepływka od kolegi nie gadała tak jak powinna.
Awatar użytkownika
Czołg GT
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Panowie godzina 11:45 i eureka :crazy: :crazy: :crazy: :crazy: :crazy: godzinę kombinowałem, jeździłem, wymieniłem kopułkę palec na nowe wnerwiłem się tak mocno że sobie usiadłem i spaliłem parę petów na raz bllle :szefu: coś mnie tknęło że cyrk się zaczyna po chwili i odłączyłem lambde i chodzi, zmyłka była tu że lambda była nowa zamiennik uniwersalny wtyczka przerobiona i troszeczkę wiązka.Do zamknięcia ale był cyrk i znowu mądrzejszy :grin:
Dziękuje serdecznie tym wszystkim co się dołączyli do tematu Panopwie :piwo: za to. :amen:
e
easyrider
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: easyrider »

Miałem ten sam problem, dusił się, gdy odłączyłem sondę lambda (która była z resztą odłączona jak kupiłem auto, ale ją sobie wpiąłem) to ładnie mruczy jak kotek:) tyle , że moja była oryginalna boshowa..
Awatar użytkownika
Czołg GT
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

teraz już też jest ori Boscha, wcześniej był nowy tani zamiennik i się rozleciał w środku, ale bądź tu mądry i to wyczaj jak była zmyła. :grin:
Awatar użytkownika
Lodzio525
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Lodzio525 »

to jak byś mogł jeszcze tylko podać procedury mierzenia TPS ??
[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 28&t=14553]Moje Tornado Red/Black Polo ]
-------------------------------------------------------
Kozienice 10r.
Wilcze Laski 10r.
Pławniowice 10r.
Ślesin 11r.
Przełazy 11r.
Dzierżązna
S
Speede_ZGL
Swój
Swój

Post autor: Speede_ZGL »

U mnie po swapie podobnie się działo, auto jechało, samo zwalniało, szarpało, gasło i paliło jak smok, okazało się że sonda do wymiany.

Teraz mam problem podobny do autora, czasami auto po odpaleniu łapie 2k obr na biegu jałowym, w czasie jazdy też daje się wyczuć że się "zablokował" na 2k obr, bo podczas hamowania czuje jak auto ciągnie do przodu,
linka gazu jest ok więc to nie to
podejrzewam przepustnice, przepływke, tps, no i właśnie sonde
niedługo podjade do kazika podłącze pod kompa polo i może wyjdzie co go boli
dodam jeszcze że auto pali troche więcej, z 2l więcej niż zawsze
Obrazek
Awatar użytkownika
Czołg GT
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

[quote="Lodzio525"]to jak byś mogł jeszcze tylko podać procedury mierzenia TPS ??[/quote]

Na TPS w 3F są 3 piny, miernik ustawiamy na 20K ohm (- - - 1 2 3)miedzy 1 a 3 musi być stała wartość nie zmieniająca się po przestawieniu przepustnicy, wartość jest w tym temacie podana od kolunia a ma sprawny moje są podobne, miedzy 1 a 2 powinna być zmienna bez przerw rośnie równo, 23 odwrotnie, 1 to górny pin że tak powiem.

Speed TPS jest rozbieralny, trzeba zobaczyć jak to wygląda najpierw zrób pomiar, czasami są przeklamania dlatego trzeba zrobić to dokładnie, potem rozebrać i przeczyścić i dogiąć delikatnie szczotki, zwróć uwagę przy rozbieraniu na szczotki żeby złożyć jak było bo jak dasz odwrotnie to możesz zamawiać nowy TPS :) .Masz do przeglądu cały dolot powietrza aż do uszczelki kolektora ssącego czy nie łapie fałszywego powietrza, podciśnienia, pomiar przepływki no i lambde choć wymieniona maże fiksować tak jak w moim przypadku no i na koniec niebieski czujnik, potem to już inna bajka ale służę pomocą :amen:
h
heycat
Newbie
Newbie

Post autor: heycat »

Cześć,
mam pytanie, ponieważ u mnie polo też słabo się wkręca do 2k i nie wiem jak to rozwiązać.
podmieniłem: niebieski czujnik, przepustnice wraz z tps'em, przepływomierz, kable WN, kopułkę,palec, sondę podmieniłem na chwile ale to była jakaś chińska, wężyki podciśnienia.
W aucie po osiągnięciu około 3tys obrotów zapala sie kontrolka oleju. stan oleju ok, ale przyda się wymiana oleju i filtra a przy okazji przydałoby się sprawdzić ciśnienie.
jakieś sugestie co to może być?
Awatar użytkownika
lukas2305

pomiar ciśnienia paliwa
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”