[6n2] Klimatyzacja - problem

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Raving-TM
Początkujący
Początkujący

[6n2] Klimatyzacja - problem

Post autor: Raving-TM »

Cześć.
Mam taki proble odnosnie klimatyzacji. Jako ze mam nieszczelny jeden przewód od klimy wyleciał mi prawie cały czynnik. Kiedyś jak klima była nabita działało wszystko ok i było słychać prace wiatraka i bociązenie silnika, teraz po włączeniu klimy nie słychać wiatraka ani nie czuje obciażenia silnika. Co to mogło się stac ?
Obrazek
M
Michal 6n
Początkujący
Początkujący

Post autor: Michal 6n »

skoro masz nieszczelnosc i brak czynnika w ukladzie czujniki niepozwalaja na zalaczenie kompresora wiec nie czujesz obciazenia na silniku bo nie uruchamia sie kompresor od klimy tak mi sie wydaje ;)
a
ar1000
Początkujący
Początkujący

Post autor: ar1000 »

Sam nie kombinuj pojedź do warsztatu naprawią nieszczelny przewód lub wymienią uzupełnią czynnik, wymienią filtr kabinowy i odgrzybią i wszystko wróci do normy. Polecam wizytę na wiosnę przed sezonem nie trzeba się umawiać mają mniej klientów nie spieszą się i pewnie będzie ciut taniej.
k
krzynol
Newbie
Newbie

Post autor: krzynol »

[quote=""Michal 6n""]skoro masz nieszczelnosc i brak czynnika w ukladzie czujniki niepozwalaja na zalaczenie kompresora wiec nie czujesz obciazenia na silniku bo nie uruchamia sie kompresor od klimy tak mi sie wydaje ;)[/quote]

dokładnie, jak brak ciśnienia w układzie to sprężarka się nie włączy
usługi IT i mechatroniki VAG
Octavia II 4x4
Awatar użytkownika
Raving-TM
Początkujący
Początkujący

Post autor: Raving-TM »

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i wyjasnienie tematu. Uspokoiłem sie troche bo juz myslałem ze czekaja mnie kolejne nieprzewidziane wydatki... :pub:
Obrazek
k
krzynol
Newbie
Newbie

widzę grubo odgrzewam kotleta...

mam problem z klimatyzacją, tzn. po załączeniu AC sprężarka włącza się (widać jak zasprzęgla się koło pasowe)
ale po około sekundzie się sprzęgiełko odłącza
nie mogę znaleźć bloków pomiarowych w VCDS, które pokzaują pracę układu AC (tak to jest podobno w AMF :( )
układ ciśnienie trzyma - sprawdzone
na razie wymienię zawór rozprężny i osuszacz + komplet uszczelek, być może układ jest przytkany
komuś coś świta?
Octavia II 4x4
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

błędów nie sprawdzisz bo to nie climatronik

ogólnie to bardzo prosty układ
wymień sam czujnik ciśnienia (kupiłem używkę za jakieś 70zł) na początek i zobacz co się będzie działo

jeżeli nie wiesz gdzie jest to podpowiem, możesz to wymienić samemu, bo jest tam zaworek który nie do puści do ubytku gazu, a na pewno nie tyle aby nie działała (ja wymieniłem)
k
krzynol
Newbie
Newbie

Nie jestem pewien czy to czujnik, bo go odpinałem i wtedy klima(sprężarka) się w ogóle nie włącza
jak byłem kiedyś na serwisie klimy, to gość powiedział, że coś jest z ciśnieniami po stronie zimnej
więc stawiam na zawór rozprężny - może to? I osuszczasz też profilaktycznie.
Octavia II 4x4
k
krzynol
Newbie
Newbie

wymieniłem osuszacz i zawór rozprężny
sprawdziłem szczelność układu
nabiłem klimę i sprężarka ruszyła :grin:
ale.... dalej nie chłodzi :angry:

odpięcie czujnika ciśnienia powoduje wyłączenie sprężarki, czyli układ działa elektrycznie poprawnie
rurki klimatyzacji powinny się robić gorące/zimne, a się nic nie dzieje
skłaniam się do diagnozy, że sprężarka się kręci, ale nie spręża.... sam nie wiem
Octavia II 4x4
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”