[86c2f] Podgrzewanie tylnej szyby

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Wojciechus
Konkretnie zainteresowany

[86c2f] Podgrzewanie tylnej szyby

Post autor: Wojciechus »

Panowie mam takie pytanie, może ktoś to rozbierał. Mógłby mi ktoś powiedzieć jak wygląda instalacja podgrzewania tylnej szyby? Chodzi o to, że w moim aucie totalnie nie ma na nim napięcia, nie świeci się ani podświetlanie guzika, ani pomarańczowa lampka gdy się przełączy na "włączone", totalne zero. Pomyślałem, że to bezpiecznik, ale wyjąłem i nie jest upalony. Muszę prześledzić kable ale nie wiem, którędy one idą i gdzie ew. mogło się coś urwać. Macie może pomysł jak to leczyć i gdzie to ugryźć?
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

Zacznij od sprawdzenia, czy masz napięcie na wyłączniku. Najczęściej jednak dochodzi do ułamania przewodu w gumowej osłonie przy tylnej klapie po stronie kierowcy. Zdejmij gumę i obejrzyj przewody.
Awatar użytkownika
Wojciechus

Wlasnie rozebrałem podświetlenie guzika, bo myslałem, że żaróweczki są spalone. Okazało się, że są jak nowe. Więc sprawdziłem kostkę i w ogóle nie ma zasilania. Kable w zgieciu są ok, też sprawdzalem, bo poszlaką był brak działania tylnej wycieraczki. I póki co błądzę, bo nie wiem gdzie leci reszta instalacji i gdzie ew. Mogło się coś posypać.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

instalacja idzie pod dywanem przy progu od strony kierowcy, później wchodzi za boczkiem tylnym pod poszycie i tamtędy do bagażnika

przewody sprawdzaj miernikiem, sprawdzanie na oko często nic nie daje
Awatar użytkownika
Wojciechus

Dzięki, gdy tylko autko wróci od mechanika to prześledzę jak to idzie. A jeszcze jak to jest na tych konektorach z tylu na szybie? Po jednej stronie jest plus a po drugiej minus czy to jest jakoś bardziej skomplikowane?
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

a jest coś więcej niż + i - w instalacji elektrycznej samochodu? :P
Awatar użytkownika
Wojciechus

Nie ma, i właśnie zawsze gdy coś wygląda zbyt łatwo to ja zaczynam się zastanawiać, czy nie pomyślałem zbyt prosto :P
Awatar użytkownika
Wojciechus

Panowie, nie ogarniam tej instalacji. Przejrzałem wiązkę podgrzewania szyby od guzika do miejsca w którym łączą się wiąki z reszty auta. Tam się robi taki pierdolnik, że już nic nie mogę znaleźć. Do którego przekaźnika lecą kable od podgrzewania? Gdzie tego szukać, bo już głupieję.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”