[9n] Pytanie o bagażnich dachwy i przewóz rowerów.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
robertflash
Newbie
Newbie

[9n] Pytanie o bagażnich dachwy i przewóz rowerów.

Post autor: robertflash »

Witam!
Kilka dni temu zakupiłem bagażnik dachowy i "rynny" na dwa rowery. Mam parę pytań:
1. Czy wiecie jaka jest dopuszczalna masa którą może na siebie przyjąć dach naszych polówek ( sam bagażnik 75kg)?
2. Jak wygląda sytuacja z prowadzeniem samochodu, bo oprócz nieprzyjemnych efektów dźwiękowych to jestem ciekaw czy polówka poradzi sobie z obciążeniem 2-uch rowerów? Przyznam się że dość śmiesznie musi wyglądać taki szkrab z dwoma rowerami na dachu które są prawie gabarytów samochodu. Z stąd też moje obawy odnośnie prowadzenia.
3. O ile mniej więcej podnosi się spalanie ?

Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedzi. Jest to moja pierwsza jazda z tak wysokim bagażem i przyznaje że moja wiedza kuleje w teorii i w praktyce. :-) Wiem tyle, że zdrowy rozsądek i umiar w deptaniu na gaz jest wskazany, oraz pamięć o tym ze wiezie się tak duży bagaż.
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

Post autor: vwkas18 »

spokojnie daje radę z dwoma rowerami
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzyDOLAR »

1. na boku bagażnika bądź w instrukcji powinieneś mieć informację co do maksymalnego obciążenia. OEM'owe belki bagażnika do 6N pozwalają na przewożenie bagażu o wadze nieprzekraczającej 75kg. instrukcja do moich mocowań firmy fapa, podaje że jeden rower może mieć maksymalnie 25 kg.
2. auto prowadzi się tak samo, wiadomo - trzeba uważać na boczny wiatr i przede wszystkim precyzyjnie zamontować rowery (uchwyt do ramy + dwa blokujące koła)
3. brak danych :P
Awatar użytkownika
Zbynon
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Zbynon »

1. Jak koledzy wyżej, dwa rowery bez probemu.
2. Kiedyś w trasę nad morze (pierwszy raz z rowerami na dachu) miałem obawy czy ich nie zgubię. Czy to jest pewne itd. Sprawdzałem co 100km czy wszystko ok. Odczuwalny "bagaż" jest podczas mijania z tirem i przy np. bocznym wietrze przy wyjazdu z lasu. Prędkość utrzymywałem do 120 i uważam, że to bezpieczna prędkość, więcej nie próbowałem. :)
3. Wzrost zużycia paliwa znikomy- nie zaobserwowałem jakiegoś znaczącego wzrostu.
Awatar użytkownika
WestBikers
Newbie
Newbie

Post autor: WestBikers »

Odkopię trochę temat bo niestety nie znalazłem nic na forum - kilka dni temu kupiłem OEM belki dachowe (mam 9N 3-drzwiowe), zamontowałem zgodnie z instrukcją i niestety w miejscu gdzie przychodzi przednia belka leci mi woda do środka - zarówno po stronie kierowcy jak i pasażera :( Co zrobiłem źle?
Awatar użytkownika
dlugii
Newbie
Newbie

Post autor: dlugii »

Cześć Wszystkim,

Z góry sorry jesli zły temat, Czy ktoś wie może czy OEM belki dachowe polo 9n podejdą do ibizy 6L ? teoretycznie auto to samo (technologicznie) Do ibizy dorwac oem belki to cud - do Polo już lepiej. Ew jesli jest Ktoś z okolic Krakowa z bagaznikiem i miałby checi i chwilkę zebym przymierzył jego bagaznik do mojej ibizy :)

Dzieki wielkie,
Maciek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”