[6N] Dziwna sytuacja po podłączeniu radia

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kuba90876
Mały interesant
Mały interesant

[6N] Dziwna sytuacja po podłączeniu radia

Post autor: kuba90876 »

Witam wszystkich. Jestem tu nowy, więc chciałby się najpierw przywitać. A wracając do tematu. Akumulator wytrzymywał do 5 dni bez jazdy, okazało się, że prąd spoczynkowy wynosił 0.18A. Odbiornikiem, który pobierał ten prąd okazało się radio. Kiedyś podłączyliśmy je tak, aby działało bez kluczyka. Dziś podłączylśmy je tak jak było fabrycznie, czyli działa tylko z kluczykiem w stacyjce. Odpalając samochód, i włączając radio zapala się oświetlenie licznika. Wyłączając radio, oświetlenie gaśnie. Zwracam się do was, abyście mi pomogli. Co jest nie tak? Co trzeba zrobić, żeby podświetlenie się nie zapalało z włączeniem radia. Jeżeli temat w złym dziale, to proszę o przeniesienie. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

najwyraźniej coś naknociliście w instalacji, a co to tylko wy wiecie co robiliście i musicie posprawdzać
Awatar użytkownika
Fresh1972
GERIATRIA KLUBOWO-ZLOTOWA

Post autor: Fresh1972 »

Zlikwidować mostek między illumination (ze strony samochodu) a remote (ze strony radia) - bo to wygląda na zje.... źle połączone i na drugi raz dobrze łączyć :acute: ;)
Widzę ją kiedy oczy zamykam, słyszę ją kiedy cisza trwa, bo to jest taka moja muzyka, co im ciszej tym ładniej mi gra
Ślesin\'07 I CA-SQ, II dB
Kozienice\'10 III BestPolo
Ślesin\'11 IV BestPolo
Ślesin\'12 out
Ślesin\'13 III BestPolo
Ślesin\'14 II BestPolo
Ślesin\'15 I
k
kuba90876
Mały interesant
Mały interesant

Cały problem jest w tym, że żadnych mostków już nie ma. Czerwony z kostki z radia jest podłączony pod +12V ,żółty pod +12V po przekręceniu kluczyka. A remote pod kabel bez napięcia. Masa, z masą. Pościągałem schematy i wyszło, że prawdopodobnie żółty i czerwony kabel należy zamienić miejscami. W instrukcji radia, pisze że pod tym wtykiem jest : "podświetlenie deski rozdzielczej" Czy to może być przyczyną całej tej sytuacji?
k
kuba90876
Mały interesant
Mały interesant

Problem rozwiązany. Okazało się, że niepotrzebnie dałem kabel pod "remote" w schemacie radia, bylo napisane: Do oświetlenia deski rozdzielczej. Kabel odłączyłem i po problemie. Radio włącza się tylko po załączeniu zapłonu, niestety traci pamięć. Niestety tak już musi być, bo w takim podłączeniu prąd spoczynkowy wynosi tylko 0.03A, więc jest dobrze. Dziękuje wszystkim za zainteresowanie tematem. Można zamknąć :)
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""kuba90876""]włącza się tylko po załączeniu zapłonu, niestety traci pamięć.[/quote]
o tym to jest na forum. w VW jest odwrotnie z kabelkami i trzeba zamienić żółty z czerwonym (jeżeli dobrze pamiętam).
k
kuba90876
Mały interesant
Mały interesant

Tak jest możliwość. Wiem o tym. Wystarczy kabel czerwony i żółty zmostkować i radio działa bez kluczyka i trzyma pamięć,ale co z tego tak takie podłączenie rozładowuje akumulator po 5 dniach postoju? Prąd spoczynkowy wynosi wtedy około 200 mA a to zdecydowanie za dużo. Po podłączeniu radia,tak jak było oryginalnie w vw prąd wynosi zaledwie 30 mA. Wolę raz na jakiś czas zaprogramować radio, niż ściągać klemę z akumulatora.
Awatar użytkownika
Marianoo
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Marianoo »

[quote=""czaja""][quote=""kuba90876""]włącza się tylko po załączeniu zapłonu, niestety traci pamięć.[/quote]
o tym to jest na forum. w VW jest odwrotnie z kabelkami i trzeba zamienić żółty z czerwonym (jeżeli dobrze pamiętam).[/quote]
dobrze pamiętasz :)
[size=12px][/size]
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”