[6N1] Prędkościomierz nie działa

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

z
zielonka
Newbie
Newbie

[6N1] Prędkościomierz nie działa

Post autor: zielonka »

Witam, od niedawna jestem nową posiadaczką vw polo 6N '95 z silnikiem 1.3 w benzynie i teraz zaczynają pojawiać się problemy.

Od pewnego ranka w słońcu na parkinu przestał mi działać prędkościomierz, wskazówka cały czas wskazuje zero i ani drgnie. Nie nabija też kilometrów. Obrotomierz obok działa, pozostałe wskaźniki też ok. Byłam wczoraj u mechanika i okazało się, że impulsator? jest w porządku. Dzisiaj na szrocie podłączając dwa liczniki(chyba od golfa ale wyglądały identycznie) pierwszy w ogóle nie działał i nie wskazywał nawet obrotów na biegu jałowym już nie wspominając o prędkościomierzu, natomiast z drugim wydawało się, że wszystko jest ok ale tak samo jak w moim liczniku prędkościomierz nadal nie działał, a pozostałe wskaźniki były ok. Co tu może jeszcze być problemem? Nie znam się na tym i nie wiem gdzie się udać, żeby mnie nie oszukano ;)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

sygnał jest podany do prędkościomierza z czujnika ze skrzyni potem przewody i sam licznik prędkości i kilometrów a co padło trudno na odległość sprawdzić :hello: :wizard:
m
momidor
Newbie
Newbie

Post autor: momidor »

Dzień dobry

Prędkościomierz ma niestabilne wskazania. Skokowo zmienia się wartość od zera do danej prędkości. Może ktoś coś poradzi?
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

[quote=""momidor""]Dzień dobry

Prędkościomierz ma niestabilne wskazania. Skokowo zmienia się wartość od zera do danej prędkości. Może ktoś coś poradzi?[/quote]

Być może uszkodzony jest czujnik prędkości czyli impulsator skrzyni biegów
Obrazek
T
Turas16v
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Turas16v »

Pisałem nie dawno o tym wpadłem pomysł na reset kompa poprzez od łączenie klemy i zestawienie na noc po tym licznik chodzi już 2 tydzień bez zarzutów jakiś błędów nalapal u mnie śmiga
g
grosiaczek91
Newbie
Newbie

Post autor: grosiaczek91 »

Witam! Mam problem z moją polóweczką 1.3 benzyna 98r w pewnym momencie zaczął szaleć prędkościomierz jak jechałam pokazywał 0, jak stałam pokazywał 80 a czasami zadziałał i pokazał dobrze. Niestety na drugi dzień zaczęła jeszcze szaleć wskazówka od paliwa, gdy skręcałam w prawo wskazówka szła do 0, gdy w lewo - wskazówka pokazywała pełen bak:). Żeby tego było mało to teraz już nawet kilometrów nie nalicza i wskazówka od prędkościomierza wgl już się nie rusza. Komputer nie pokazał żadnych błędów... Ktoś wie o co może chodzić ??? Mechanik nie ma pojęcia....
k
kawappw
Newbie
Newbie

Post autor: kawappw »

Odgrzeje, moze komus sie przydac kiedys.

Rozwiazaniem problemu grosiaczka jest czujnik predkosci i najprawdopodobniej jest to zwarcie kabli, zapewne izolacja zdarta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”