Samochód Polo 6n2 1.4 tdi 2000r. Mam problem z włączeniem biegu przy redukcji z 3 na 2. Problem wydaje się słabnąć z długością podróży, to znaczy pierwsze 3 km jest ciężko albo w ogóle się nie da wbić biegu z 3 na 2, po 3 km redukcja wychodzi coraz łatwiej. W skrzyni dwa lata temu zmieniany był synchronizator 3 biegu. Przed zmianą synchronizatora najpierw był problem z wbijaniem 3 biegu a finalnie w ogóle nie dało się go włączać. Pan po wymianie synchronizatora twierdził że kółeczko synchronizacji będzie działać do końca żywota samochodu(30 000 temu)
Jednym z podejrzanych występowania problemu z redukcją jest olej w skrzyni biegów. Widziałem wycieki więc jadąc do mechanika napisałem na kartce do sprawdzenia okolice skrzyni biegów. Samochód z warsztatu odbierała inna osoba stąd nie wiadomo co zostało zrobione. Wydaje mi się, może to zbieg okoliczności, że od wizyty u mechanika występuje problem z redukcją.
Czy zmiana oleju może coś zmienić? Ile kosztuje mniej więcej taki nowy synchronizator? Czy tym razem powinno się wymienić wszystkie synchronizatory żeby mieć raz na zawsze spokój z tym tematem? (niby na blacie mam przebieg 204 000 km.
Co oprócz synchronizatorów powinno się zmienić w skrzyni?
Kowal za zmianę jednego synchronizatora dwa lata temu skasował mnie 1300 pln, Przyjmuje że się gówno znał na skrzyniach jak po dwóch latach znów ma problem z tym gównem.
Czemu ten szajs się tak psuje?!
[quote=""terabit""]Czy zmiana oleju może coś zmienić?[/quote]
nie sądzę jak się zepsuło to samo się nie naprawi
to jak z laniem 15w40 do silnika który na 5w40 pali olej przez pierścienie..
[quote=""terabit""]Ile kosztuje mniej więcej taki nowy synchronizator?[/quote]
nie wiem
[quote=""terabit""]Czy tym razem powinno się wymienić wszystkie synchronizatory żeby mieć raz na zawsze spokój z tym tematem?[/quote]
zależny od ceny
[quote=""terabit""]Co oprócz synchronizatorów powinno się zmienić w skrzyni?[/quote]
łożyska ale przecież nie huczy
można ew obejrzeć sprzęgło przy okazji jak skrzynia zdjęta, a jak jest słabe to wymiana kompletu i łożyska oporowego
[quote=""terabit""]Kowal[/quote]
Kowal?!
[quote=""terabit""]Czemu ten szajs się tak psuje?![/quote]
w jednym aucie siada elektryka, w innym silnik a w tej generacji polo czasem skrzynia
1300zł za wymianę synchronizatora:-O. Regenerowaną skrzynie kupisz na allegro z 18 miesieczną gwarancją za 1400zł a kolega z forum ostatnio regenerował swoją za 1000zł. Ja inwestuję teraz w regenerowaną bo używki nie polecam choć sprzedawca zapewnia na allegro że ma przejechane 100 000 km. a chodziła gorzej niż moja po 250 000 km.
gwarancja 2 lata. To też podziałało 2 lata. Prucz 1500 za zregenerowaną skrzynie dochodzi jeszcze wysyłka plus ktoś to musi włożyć. Ja się nie pisze bo nie mam w tym doświadczenia. Za pierwszym razem zwykle jest frycowe.
Witam.
Podpinam się pod temat. W moim polo 1.4 tdi jak jest ciepło ok 20 stopni to praktycznie nie ma problemu z biegami a im jest zimniej to mam problem z wbijaniem 2 biegu. Dokładniej: jak auto stoi czy zimne czy ciepłe z włączonym silnikiem to biegi wchodzą idealnie. Jak jade na zimnym silniku i jest zimno i z 1 wrzucam 2 lub z 3 redukuję na 2 bieg żeby wbić muszę użyć dużo siły lub zwolnić do ok 10 - 20 km/h. Gdy auto się rozgrzeje nie ma problemu z biegami. Im zimniej za oknem tym gorzej wchodza biegi.
Sprzęgło wykluczone bo wysprzęgla dobrze (wymienione rok temu) i bierze w 3-5 cm od podłogi. wodziki wykluczone bo gdy auto stoi biegi dobrze wchodzą.Nic nie zgrzyta więc synchronizatory nie padają chyba. (Powolne wbijanie biegu nic nie daje jak w przypadku problemów z synchronizatorem). Jedyne co mi przyszło do głowy to olej w skrzyni, który gęstnieje z temperaturą. Pojechałem do ASO VW i po VINie kupiłem olej do tej skrzyni. Nie jest na nim napisane czy to 75w90 czy co w każdym razie oryginalny z serwisu niby do tej skrzyni. Olej wymieniłem ( zlałem 2l oleju i tyle też mi weszło) i różnicy nie ma żadnej. Dalej na zimnym silniku przy niskich temperaturach 2 bardzo ciężko wchodzi. Nie mam pomysłów??