moja teoria jest następująca i zawsze wymiany oleju przeprowadzam wg kilku zasad. Więc zapewne samochodem poruszałeś się na krótkich odcinkach, auto było zawsze niedogrzane, olej zalewany był wątpliwej jakości, często była "przestrzelona" wymiana oleju, wymiany przeprowadzane na zimnym silniku. Często zdarza się że lekko wgnieciona miska olejowa blokuje przepływ oleju, uniemożliwiając zassanie przez smok.
1. jeśli silnik pracuje w trudnych warunkach tj np jazda na krótkich odcinkach, rzadko dogrzewany, częste rozruchy to olej powinno się wymieniać częściej jak zaleca producent
2. przed wymianą oleju zastosować płukankę silnika ale nie z tesco itp tylko cenionych producentów jak LiquiMoly, Pro Tec
3. wymieniamy rozgrzany olej - zyskujemy większe prawdopodobieństwo że spłynie większość szlamu
4. zawsze stosować olej sprawdzony, wysokiej jakości - w tym momencie najbardziej polecany na naszym forum jest Valvoline MaxLife 10w40
5. stosować filtry wysokiej jakości jak MANN, Bosch itp, ja od 2 wymian stosuję filtr Simota z który ma polepszony przepływ oleju i posiada magnes wyłapujący opiłki metalu
może moje propozycje są nad wyraz przesadzone ale stosuję je w kilku samochodach i nie ma z nimi najmniejszych problemów.
[quote="Ricardo-53"] Niemam kanału w związku z tym pytanie,
czy jest problem ze zdjęciem miski olejowej
w Polo 6N1, 1.0, 98r. z silnikiem AER.
W internecie znalazłem kilka opisów
wymiany uszczelki i miski olejowej,
ale dotyczyły one innego modelu Polo
lub z innym silnikiem.[/quote]
problemu nie powinno być, ja bym proponował jakiś
najazd żeby uprościć sobie pracę, w polo silniki mają prawie tę samą konstrukcję więc można powiedzieć że instrukcje są uniwersalne, następna rzecz to to że pod miską nie ma uszczelki, jest silikon wysokotemperaturowy.