Problemy z wtryskiem paliwa

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
pjotrek
Newbie
Newbie

Problemy z wtryskiem paliwa

Post autor: pjotrek »

Witajcie!
Otóż niedawno przytrafił mi się taki problem,że autko stanęło na środku ulicy i nie chciało odpalić.
Mam silnik 1.3 na monowtrysku. Wymieniłem elektryczną pompę paliwa (tą przy kole) i przez chwilę było dobrze.
Mianowicie przejechałem jakies 5-10 km. Kolejną rzeczą którą zrobiłem było wyczyszczenie zaworu przy wtrysku, co dało dużo lepszy efekt. Przejechałem dwukrotnie większą odległość bez problemów. Niestety, gdy silnik mocno się nagrzeje (ok 90-100 stopni) silnik zaczyna szaprać i po paruset metrach gaśnie. Chciałbym sprawdzić przekaźnik pompy paliwa,czy jest ok, ale nie wiem który to.
Poza tym liczę na Wasze sugestie i porady, co może być przyczyną.
Awatar użytkownika
marian
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: marian »

a skąd przypuszczenie że to wina pompy - wtrysku?
według objawów które opisujesz to silnik ma zdecydowanie za bogata mieszankę - sprawdz sondę lambda, czujnik temperatury silnika i czy silnik nie pobiera fałszywego powietrza..... itd
Obrazek
Awatar użytkownika
freeyourmind
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: freeyourmind »

tak dla informacji przekazniki od pompy masz z przodu pod maska.z boku sterownika sa dwa przymocowane i ktorys z nich albo dwa sa od pompy...pozdro
Stare dobre czasy / przed montażem LPG... Obrazek
Awatar użytkownika
marian
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: marian »

a tak dla informacji to silnik masz pod maską... pozdro

.... ludzie przestańcie wypisywac bzdury......
Obrazek
p
pjotrek
Newbie
Newbie

Zbyt bogata mieszanka to znaczy,ze jest w niej zbyt duzo, czy malo paliwa? Bo tak jak mowie - z wtryskiwacza nie jest podawane paliwo do gardzieli monowtrysku. Zamiana/ odłączenie czujników temperatury nie pomaga. Sonde lambda niedawno wymienialem. Aha.. i sprawdzilem wczoraj jeszcze druga pompe paliwa - ta w baku. Wg mojej opini jest ona sprawna - podaje ladny strumien bez pecherzykow powietrza. Dodam jeszcze, ze przewody paliwowe sa drozne. Myslicie,ze moze to byc wina komputera?
Awatar użytkownika
freeyourmind
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: freeyourmind »

zalezy czy Ci duzo pali czy malo benzyny.jak duzo benzyny to mozesz miec za bogata w benzyne.////a sporawdzales wysokie ?? cewke kable i swiece?? moze cewka byc dupnieta .ja tak w GMK1 kiedys mialem ze tak dziwnie pracowal a jak wymienilem to jak reka odjal...
Stare dobre czasy / przed montażem LPG... Obrazek
p
pjotrek
Newbie
Newbie

z zaplonem nie ma problemow, poprostu odcina paliwo

-- Sob Wrz 05, 2009 11:29 am --

Sprawdzilem jeszcze jedna rzecz. W momencie,gdy silnik zgasnie, po zdjeciu tego czarnego "łebka" na wtryskiwaczu (tam gdzie jest przepływomierz powietrza) z wtryskiwacza wywala do gory cisnienie paliwa zmieszanego z powietrzem. Po ponownym zlozeniu wtryskiwacza samochod przez chwile jedzie normalnie i znow sytuacja sie powtarza. Moze wie ktos co jest przyczyna?

-- Nie Wrz 06, 2009 11:39 am --

Mam do Was jeszcze jedno pytanie. Czy przyczyną może być czujnik położenia przepustnicy? W sensie, czy jest on na tyle odpwiedzialny za dawke paliwa, ze dzialajacy nieprawidlowo moglby calkowicie odciac jego doplyw?

-- Nie Wrz 13, 2009 10:07 am --

Problem rozwiazany. Przyczyna byla druga pompa paliwa (ta w baku). Po jej wymianie samochod pracuje normalnie. Temat do zamkniecia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”