Witajcie!
Otóż niedawno przytrafił mi się taki problem,że autko stanęło na środku ulicy i nie chciało odpalić.
Mam silnik 1.3 na monowtrysku. Wymieniłem elektryczną pompę paliwa (tą przy kole) i przez chwilę było dobrze.
Mianowicie przejechałem jakies 5-10 km. Kolejną rzeczą którą zrobiłem było wyczyszczenie zaworu przy wtrysku, co dało dużo lepszy efekt. Przejechałem dwukrotnie większą odległość bez problemów. Niestety, gdy silnik mocno się nagrzeje (ok 90-100 stopni) silnik zaczyna szaprać i po paruset metrach gaśnie. Chciałbym sprawdzić przekaźnik pompy paliwa,czy jest ok, ale nie wiem który to.
Poza tym liczę na Wasze sugestie i porady, co może być przyczyną.
a skąd przypuszczenie że to wina pompy - wtrysku?
według objawów które opisujesz to silnik ma zdecydowanie za bogata mieszankę - sprawdz sondę lambda, czujnik temperatury silnika i czy silnik nie pobiera fałszywego powietrza..... itd
Zbyt bogata mieszanka to znaczy,ze jest w niej zbyt duzo, czy malo paliwa? Bo tak jak mowie - z wtryskiwacza nie jest podawane paliwo do gardzieli monowtrysku. Zamiana/ odłączenie czujników temperatury nie pomaga. Sonde lambda niedawno wymienialem. Aha.. i sprawdzilem wczoraj jeszcze druga pompe paliwa - ta w baku. Wg mojej opini jest ona sprawna - podaje ladny strumien bez pecherzykow powietrza. Dodam jeszcze, ze przewody paliwowe sa drozne. Myslicie,ze moze to byc wina komputera?
zalezy czy Ci duzo pali czy malo benzyny.jak duzo benzyny to mozesz miec za bogata w benzyne.////a sporawdzales wysokie ?? cewke kable i swiece?? moze cewka byc dupnieta .ja tak w GMK1 kiedys mialem ze tak dziwnie pracowal a jak wymienilem to jak reka odjal...
z zaplonem nie ma problemow, poprostu odcina paliwo
-- Sob Wrz 05, 2009 11:29 am --
Sprawdzilem jeszcze jedna rzecz. W momencie,gdy silnik zgasnie, po zdjeciu tego czarnego "łebka" na wtryskiwaczu (tam gdzie jest przepływomierz powietrza) z wtryskiwacza wywala do gory cisnienie paliwa zmieszanego z powietrzem. Po ponownym zlozeniu wtryskiwacza samochod przez chwile jedzie normalnie i znow sytuacja sie powtarza. Moze wie ktos co jest przyczyna?
-- Nie Wrz 06, 2009 11:39 am --
Mam do Was jeszcze jedno pytanie. Czy przyczyną może być czujnik położenia przepustnicy? W sensie, czy jest on na tyle odpwiedzialny za dawke paliwa, ze dzialajacy nieprawidlowo moglby calkowicie odciac jego doplyw?
-- Nie Wrz 13, 2009 10:07 am --
Problem rozwiazany. Przyczyna byla druga pompa paliwa (ta w baku). Po jej wymianie samochod pracuje normalnie. Temat do zamkniecia.