[6KV Classic] Problem z oświetleniem tablicy rejestracyjej

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

d
darkzone
Newbie
Newbie

[6KV Classic] Problem z oświetleniem tablicy rejestracyjej

Post autor: darkzone »

Na wstępie chciałbym powitać wszystkich użytkowników, gdyż jestem nowy na forum. Mam problem z oświetleniem tablicy rejestracyjnej w swoim Polo Classic z 1997r. Jakiś czas temu nie świeciła mi tylko jedna żarówka, po jakimś czasie ostatnio przestała świecić również druga. Myślałem że zwykła wymiana żarówek wystarczy jednak po odkręceniu szkiełek osłaniających żarówki ujrzałem spory nalot rdzy w całej oprawce na żarówkę (nawet szklana część żarówki była pokryta rdzawym nalotem). Po zakupie nowych żarówek i spryskaniu oprawek WD-40 w celu ich przeczyszczenia nadal żarówki nie chcą się palić i stąd moje pytanie: w czym może leżeć przyczyna? Polo dostałem 2 lata temu od taty i wspominał mi on że już dwukrotnie za jego kadencji była lutowana jakaś wiązka kabli. Pierwszy raz robił to u elektryka jednak po 3 miesiącach problem ponownie się powtórzył. Kolejnego lutowania podjął się już ojciec i wszystko było w porządku do niedawna więc ponad 3 lata. Czy przyczyna może leżeć w przyrdzewiałych oprawkach, czy jest to może wina bezpiecznika, a może to kolejny raz problem z lutowaną wiązką? Jeżeli problem Waszym zdaniem leży po stronie bezpieczników, proszę o krótka instrukcję który bezpiecznik może odpowiadać w Polo Classic z 97r. za oświetlenie tablicy
Z
Zico63c
Początkujący
Początkujący

Post autor: Zico63c »

Właśnie w 97 roku była zmiana skrzynek bezpieczników :grin:
Do 10.1997 skrzynka jednorzędowa: bezpiecznik nr 3. Po. październiku, 32 bezpiecznikowa: bezpiecznik nr 31.
d
darkzone
Newbie
Newbie

Post autor: darkzone »

Niestety wymiana bezpiecznika nie pomogła tak samo jak wymiana żarówek. Trzeba chyba grzebać w kablach. Miał ktoś podobny problem i wie jak temu zaradzić?
Awatar użytkownika
Iron987
Początkujący
Początkujący

Post autor: Iron987 »

Nie chciałem zakładać nowego tematu żeby śmiecić więc zrobiłem mały odkop. Otóż kolegi problem mógł wyglądać tak jak mój, już drugi raz miałem robioną tą wiązkę kabli między klapą bagażnika a budą. Nie mam tam tej gumy i wciąż mi się przeciera,
tak ta guma wygląda z prawej strony
Obrazek

a tak wygląda wiązka kabli po lewej stronie, jak widać jeden kabel już się "złamał"
Obrazek

po drugie taśma zamiast gumy wygląda nieestetycznie, ale jak pamiętam już od kiedy ją mam miała już tam tą paskudną taśmę.

A więc mam kilka pytań.

1. Jak nazywa się ta guma i pod jakimi hasłami jej mam szukać
2. Jak ściągnąć tą maskownice klapy tylnej aby dostać się do tych kabli żeby włożyć tą ewentualnie włożyć tą gumę
3. Czy mam kabel lutować czy lepiej kupić całą nową wiązkę, lub z używanego.
4. Jakie kable idą w tej wiązce po lewo, z tego co pamiętam kiedyś pisałem o tym na forum ale od godziny nie mogę tego znaleźć. Czy jest tam czasem kabel od podświetlenia tablicy, podświetlenia bagażnika, światła przeciwmgielnych i sterowania centralnym zamkiem ? Otóż jak widać na zdjęci jeden kabel jest przerwany a mimo to wszystko działa, i jakie przewody idą po prawej stronie klapy.

Z góry dziękuje za odpowiedź
Awatar użytkownika
Iron987
Początkujący
Początkujący

Post autor: Iron987 »

Podbijam pytanie, gdyż nadal nie mogę znaleźć tej gumy a do tego ten przerwany kabel mógł być od tablicy bo nie palą mi się już lampki nad tablicą
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”