[6n2] Zamek schowka, jak go wyjąć?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

e
endriu38
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: endriu38 »

Witam chciałem zmienić schowek pod kierownicą na ten z zamkiem w swojej polówce , mam obecnie ten z półeczką czy da się to zrobić , będą potrzebne przeróbki , bo szukałem samej pokrywki bezpieczników ale nigdzie nie mogę znaleźć, jak widziałem do tej półki z zamkiem potrzebne na dół bolce na górę do zamka mocowanie da się to zrobić poradzicie może macie fotki jak zrobić to bym prosił
P
POLOXEL
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: POLOXEL »

I mnie to spotkało :(
Chciałem otworzyć schowek ale po pociągnięciu za klamkę schowek się nie otwierał, a że ostatnio Poluś mnie wkurza bo co chwilę coś się psuje to po prostu w nerwach pociągnąłem mocniej i wyrwałem całą klamkę.
Teraz wycieczka do ASO po nowy zamek :)
Ciekawe czy cena mocno wzrosła :scratch:
Awatar użytkownika
szmic
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: szmic »

Zapłaciłem w sklepie 80zł, gdzie zamówiono mi zamek (1dzień czekania), ciekawe ile Cię skroi ASO
P
POLOXEL
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""szmic""]Zapłaciłem w sklepie 80zł[/quote]
Dzięki za info. W poniedziałek podjadę do ASO i się spytam o cenę. Myślę, że ceny powinny być zbliżone bo zamienników zamka raczej nie ma w obiegu także w grę wchodzi tylko oryginał. Możliwe, że sklep w którym kupiłeś zamówił w ASO, a sobie doliczył marżę także możliwe że to ciebie sklep skroił.
Z ciekawości podjadę jeszcze do dobrego sklepu specjalizującego się w sprzedaży części do VW, Audi i ich pochodne typu SEAT itd.
O cenach napiszę.

A i dzięki wielkie za instrukcję wymiany zamka w PDF na chomiku :) Wczoraj mi WyGooglowało :)
Awatar użytkownika
szmic
Raczkujący
Raczkujący

Z tego co się wcześniej orientowałem to ASO ~108zł, więc niesądzę aby sklep mnie skroił skoro część zamówili w hurtowni, tutaj masz nr zamka kolor czarny 6N0 857 131C (jasny ma inny numer), jestem bardzo ciekaw ile Ci zaśpiewają w ASO. Co do instrukcji to masz tam kilka innych, polecam opis bezpieczników, bo ten który jest na klapce bezpieczników niepokrywa się z rzeczywistym ich oznaczeniem a znaleźć ten faktyczny to naprawdę cud, i nie musisz nic googlować wystarczy wcisnąć zielony znaczek pod moim tekstem
P
POLOXEL
Raczkujący
Raczkujący

Kupiłem, wymieniłem.
Zakup w ASO to kilka minut, mieli na miejscu. Wymiana jeszcze szybciej.
Dzięki foto i instrukcji z tego forum oczywiście :)

Byłem w dwóch sklepach i w obu odsyłali mnie do ASO bo tylko serwis VW ma w ofercie, a sklepom nie chce się bawić z zakup w ASO i sprzedaż klientowi doliczając marżę kilu procent.
Cena 77,64 PLN :)
Katalogowy kod zamka: 6N0 857 131 C C81

Co do demontażu to uchwyt wyrwałem na siłę przez co miałem lepszy dostęp do wydłubania zamka.
Co do montażu to przekładkę wkładki robimy z wsadzonym kluczykiem o czym ktoś tu wspominał na forum.
Awatar użytkownika
szmic
Raczkujący
Raczkujący

Tanie to Twoje ASO, na śląsku to się jednak cenią.
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""szmic""]Tanie to Twoje ASO, na śląsku to się jednak cenią.[/quote]

w którym ASO pytałeś? Magro?
Awatar użytkownika
szmic
Raczkujący
Raczkujący

Inter Welm i Noma do Magro już niedzwoniłem, a kupiłem Brocar-Tychy
D
Darek1968
Początkujący
Początkujący

Post autor: Darek1968 »

może dla potomnych temat wyczyścić i przenieść do manuali.
m
menchir
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: menchir »

ja dzisiaj kupiłem w ASO cały zamek bez bembenka i zapłaciłem 72zł teraz mnie czeka wymiana
Awatar użytkownika
madxmad
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: madxmad »

aplam13
turzol

Wielkie dzięki Panowie !!!. Dzięki waszym radom, i tutorialowi aplam13 udało mi się wymienić klamkę schowka bez problemów. A tak bym się tylko wkurzał jak to wyjąć.
Była CZARNA WDOWA jest BIAŁA DAMA
x
xxxpolo
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: xxxpolo »

Witam, mam pytanie gdzie znajdę bębenek do schowka tzw. Zamek.? Pozdrawiam :-)

Wysłane z mojego M6 przy użyciu Tapatalka
P
POLOXEL
Raczkujący
Raczkujący

Pewnie w ASO VW
t
terzek
Newbie
Newbie

Post autor: terzek »

Sorry za powtórkę tematu - ale nie "znamy dnia ani godziny". Moja polówka VW 1,4 16V 6N2 ma już 22 lata a części jak na lekarstwo. Urwany 1 zaczep klamki schowka a podczas demontażu poszedł i drugi. Wyciągnięcie całego zamka - mały pikuś - dwa cienkie śrubokręty w otwory węwnętrznej ścianki i cały zamek wychodzi - są specjalne prowadnice do wewnątrz - śrubokręty ( gwoździe) wkładamy prostopadle do oporu i wypychamy całośc zamka na zewnątrz - 2 sekundy. Nastepnie odnajdujemy części składowe: wyłamane prowadnice , 1szt. sprężynka płaska ( po przeciwległej od języczka zaczepu zamka - ta na szczęście pozostaje zawsze ), bębenka nie demontujemy - chyba że nie pasuje kluczyk. Klamka - najważniejsza - kleimy zaczepy na "wyłamane miejsca" - "kropelka" najlepsza. Same klu problemu polega na "wzmocnieniu" wyłamanych zaczepów metalowym drutem- najlepszy do tego "spinacz do papieru" - odpowiednio uformowany. Ja wtapiałem to lutownica do elementów SMD. Uważamy aby nie przepalić zbyt mocno zaczepów i klamki. Doświadczenie wskazane!! na samym końcu oblałem POXIPOLEM - najlepiej bezwarwnym - ale kolor tu nie ma znaczenia. Mam nadzieję iż wytrzyma drugie 20 lat. :)
Obrazek

Ostatnio zmieniony 24 paź 2022, 20:47 przez terzek, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”