[9n] Wolno schodzi z obrotów.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

c
czekoladus
Newbie
Newbie

[9n] Wolno schodzi z obrotów.

Post autor: czekoladus »

Witam. Mam polo 1.4 TDI 75ps i wolno schodzi z obrotów , tzn jak jadę np dwójką , przeciągam np do 3,5tyś obr , wciskam sprzęgło to polo jeszcze potrzyma te 3,5tyś z 3-4 sekundy , potem schodzi do takich jakich powinno i dopiero wbijam 4. Dzieje się tak na każdym biegu , a jeżeli gazuje na biegu jałowym to schodzi normalnie. Podłączyłem VAG'a i pokazuje mi on " Uszkodzony czujnik położenia wału " . Czy to jest właśnie problemem ?

Dodam , że jeździłem innym Polo o tym samym motorze i tam jest normalnie.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam + Wesołych Świąt :)
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Spróbuj go wykasować jeśli wróci po odpaleniu to czujnik padł albo kabelki do niego.

PS Kontrolka od świec żarowych nie mruga cały czas czasem?
Lenistwo drogą do postępu
c
czekoladus
Newbie
Newbie

Nie da rady go skasować niestety . Ostatnio zapalił mi się CHECK , ale skasował się normalnie.

Nie , nie mruga . Ogólnie żadna zbędna kontrolka się nie świeci , oprócz tego CHECK ostatnio.
W
Wolga85
Swój
Swój

Skoro nie da się skasować i masz check to znaczy że sterownik wszedł w tryb awaryjny i jest jakiś problem z tym czujnikiem lub jego kabelkami. Jest to przyczyna tego że silnik nie osiąga pełnej mocy i wolno schodzi z obrotów.
c
czekoladus
Newbie
Newbie

Owszem tylko że CHECK sie skasował normalnie , a czujnika wału dalej nie można skasować ani nic :/

To jak doradzacie ? Wymienić ten czujnik wału ?
W
Wolga85
Swój
Swój

Jak nie umiesz posługiwać się multimetrem do pomiarów elektrycznych to najprościej będzie go wymienić (w 3/4 wypadków on pada). Jak nie pomoże to kabelki do sprawdzenia czyli miernik w dłoń.
c
czekoladus
Newbie
Newbie

Czujnik wału wymieniony , błąd skasowałem i już go nie wywala.

Polo zaczęło lepiej odpalać , równiej i ciszej pracuje , jazda stała się jeszcze bardziej przyjemniejsza gdyż nie słychać silnika w środku , ale również poprawiła się dynamika auta . Jestem pod wrażeniem , że ten czujnik tyle zdziałał , ale obroty się nie zmieniły w sensie , że dalej za wolno z nich schodzi ;/

Macie jakieś inne pomysły co z tym zrobić ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”