[6n2] "szuranie"w tylnym prawym kole

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

f
felcio
Newbie
Newbie

[6n2] "szuranie"w tylnym prawym kole

Post autor: felcio »

witam mam problem z hamulcami z tylu w tylnym prawym kole przy hamowaniu slysze szuranie rozebralem wszystko zaznaczam ze mam bebny wyczyscilem wszystko wyglada dobrze okladziny pozostalo jakies 75% wiec sa dobre po wyczyszczeniu problem nie znikl dalej jest tak samo jak bylo to kolo które szura ma cos takiego ze gdy auto jest na lewarku to kreci sie do pewnego momentu tak jak by w iednym miejscu bylo cos co blokuje to kolo. niewiem co to moze byc "jajowaty beben"??? :?: prosze :bow: o porade i z góry dzieki pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

Post autor: vwkas18 »

linka zapieczona w pancerzu :grin:
f
felcio
Newbie
Newbie

raczej nie bo to szuranie jest nawet gdy naciskam hamulec nozny a on jest przeciez hydrauliczny
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

Post autor: vwkas18 »

a łożysko sprawdzałeś
f
felcio
Newbie
Newbie

lozysko tez nie bo nawet przy zdjetym kole krecac samym bebnem hamuje w jednym miejscu.niemam pojecia co to moze byc. lozyska luzu niemaja
s
savic
Swój
Swój

Post autor: savic »

jeśli ociera tylko w jednym miejscu to pozostaje chyba tylko krzywy bęben
Obrazek
f
felcio
Newbie
Newbie

chyba maloprawdo podobne bo wczesniej tego niebylo . a beben skrzywic niejest latwo niemialem zadnej stluczki nic z tych rzeczy . chyba trzeba bedzie odwiedzic mechanika przynajmniej bede wiedzial ze prubowalem najgozej jak okaze sie to jakas glupota mala w dodatku
z
zaba_1974
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: zaba_1974 »

Bolec trzymający szczęki lub jakaś sprężyna.
f
felcio
Newbie
Newbie

sa nowe wszystko to jest wymienione na nowe elemnty sprezyni itp. moze to cos cylinderkiem
z
zaba_1974
Raczkujący
Raczkujący

[quote="felcio"]sa nowe wszystko to jest wymienione na nowe elemnty sprezyni itp. moze to cos cylinderkiem[/quote]
To że nowe nie znaczy że dobre . Sprawdż na kanale czy bolce nie wypadły od tyłu ten co trzyma strzenke .Jak są obydwa to sprężyna od samoregulatora urwana lub spadła?
f
felcio
Newbie
Newbie

tam jest wszystko rozebrane do zera i od nowa zlozone wyczyszczone a te drobne elementy wymienione
z
zaba_1974
Raczkujący
Raczkujący

pochwal się co było
Awatar użytkownika
tomsson
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: tomsson »

Odgrzeje kotleta. Miałem to samo. Doszło nawet do tego, że to szuranie bardzo mocno blokowało koło (ciężko było obrócić). Odkręciłem koło, śrubkę i wysunąłem samoregulator (klin). Szykowałem się na mocne szarpanie z bębnem, bo byłem przekonany, iż szczęki się zblokowały. Ku mojemu zdziwieniu bęben zszedł idealnie.

Przyczyną szurania nie było nic związanego ze szczękami, ani całym mechanizmem. Przyczyną była rdza na bębnie ;). Wystarczy młotkiem zbić rdzę (lub może to są pozostałości po szczękach, które się jakoś z bębnem połączyły). Schodzi lekko. Ja pomagałem sobie śrubokrętem, żeby zrobić to dokładnie.

Efekt? Koło kręci się idealnie i nic nie szura.

Na zdjęciu pokaże o którą konkretnie chodzi. Zdjęcie pożyczone z internetu.

http://imageshack.us/photo/my-images/39/5uzf.jpg

(do okoła trzeba usunąć rdzę).
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”