Wymiana Przewodów paliwowych, wymiana filtru paliwa. Polo 88

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

G
Gizał
Newbie
Newbie

Wymiana Przewodów paliwowych, wymiana filtru paliwa. Polo 88

Post autor: Gizał »

Witam.

Jest to mój pierwszy post więc z góry przepraszam za jakieś niedociągnięcia.

Problem jest następujący, chciałbym wymienić przewody paliwowe w moim Polo 88r. Coupe i mam co do tego pytania:

- Którędy one idą i jak najlepiej się do nich dostać.

- Co przy okazji przeczyścić przedmuchać z jakiegoś syfu, czy coś w tym stylu.

- Gdzie znajduje się filtr paliwa i jakie ma oznaczenie.

- Które przewody paliwowe wybrać czarne takie sztywne, czy przeźroczyste oraz jakiej średnicy.

Z góry dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
Pimpek
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: Pimpek »

[quote=""Gizał""]chciałbym wymienić przewody paliwowe w moim Polo 88r[/quote]

Po co chcesz wymieniać przewody :scratch:

[quote=""Gizał""]Którędy one idą i jak najlepiej się do nich dostać.[/quote]

Zaczynają się pod kanapą tylną, jest taka klapka którą musisz odkręcić, dalej idą pod autem. Przyda się jakiś podnośnik.

[quote=""Gizał""]Gdzie znajduje się filtr paliwa i jakie ma oznaczenie.[/quote]

Z tego co wiem to jest najzwyklejszy przepływowy filterek paliwa i jest w komorze silnika przed pompą paliwa.

[quote=""Gizał""]Które przewody paliwowe wybrać czarne takie sztywne, czy przeźroczyste oraz jakiej średnicy.[/quote]

Daruj sobie te przeźroczyste, lepiej zainwestuj i kup zbrojone czarne. Nie pamiętam jakiej średnicy.

Aha, i jakie masz to 1.3, tzn. gaźnik, mono, oznaczenie :?:
Potrzebujesz pomocy w doborze opon lub felg? Pisz na PW lub na gadu.

Ślesin \'09 Najstarsze Polo Zlotu

Obrazek

"Mam zawieszenie za które ten samochód lubi mój dentysta i silnik za który u
Awatar użytkownika
rolek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: rolek »

[quote=""Gizał""]- Którędy one idą i jak najlepiej się do nich dostać.[/quote]

Przewody idą po stronie pasażera pod podłogą, jeden dopływowy, drugi odpływowy.

[quote=""Gizał""]- Co przy okazji przeczyścić przedmuchać z jakiegoś syfu, czy coś w tym stylu.[/quote]

Możesz sobie przeczyścić styki od pływaka (poziom paliwa) czy pompy paliwa (to już zależy jaki masz silnik)

[quote=""Gizał""]- Gdzie znajduje się filtr paliwa i jakie ma oznaczenie.[/quote]

Filtr paliwa znajduje się pod pokrywą filtra powietrza, jeżeli jest brudny to paliwo może nie dopływać tak jak powinno (dławienie się silnika itp.)

[quote=""Gizał""]- Które przewody paliwowe wybrać czarne takie sztywne, czy przeźroczyste oraz jakiej średnicy.
[/quote]

To już zależy od Ciebie, średnicy niestety Ci nie podam - bo nie pamiętam ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Ruszowy
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Ruszowy »

co do przewodów odradzam przeźroczyste. Jeden pieniek, większy kamień i możesz mieć przerwane przewody. Jak masz dostęp do taniej rurki 5-6mm to najlepiej zmienić na miedziane.
następna będzie honda, jak polo odmówi posłuszeństwa... jak ja lubię tą solidność VW
G
Gizał
Newbie
Newbie

Zamieniłem przewody na czarne zbrojone, (13zł metr), najpierw założyłem te przeźroczyste to mi podziurawiły się po jednym dniu jazdy. Założyłem również filtr paliwa wg numeru z katalogu zaraz przy baku, dokładniej między progiem a bakiem.

Ktoś napisał że wystarczy najzwyklejszy odstojniczek(mały filterek) przed pompką, prawda to jest ?

[quote=""rolek""]Filtr paliwa znajduje się pod pokrywą filtra powietrza[/quote]

To mnie zaciekawiło, mam silnik na gaźniku, jeśli do niego też się to tyczy, to mógłbyś wytłumaczyć gdzie on dokładniej jest?
Awatar użytkownika
KaWu
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: KaWu »

[quote=""Gizał""]jeśli do niego też się to tyczy, to mógłbyś wytłumaczyć gdzie on dokładniej jest?[/quote]

jak jest to najprawdopodobniej będzie przed pompka paliwa.
Jako przyklad masz fotke- pompa to nr 5

Obrazek

a filterek paliwa to nr 18.
G
Gizał
Newbie
Newbie

Dlatego się pytam poniewaz moja maszynka ciągle przerywa co jakieś 200m gaśnie, i nie wiem co robić.Robiłem chyba już wszystko:

- wymieniałem pomkę, przewody czyściłem bak, czyściłem gaźnik złożyłem filtr przy baku...

Masakra...
Awatar użytkownika
qboslavo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: qboslavo »

filterek w gaźnikowcach to powinien być raczej tuż przed pompką tak jak na wyżej załączonym obrazku.
ja z kolei mam dziwną dolegliwość bo gdzieś mi paliwo ucieka albo coś innego dziwnego się dzieje bo niby coś w baku powinno jeszcze być a potrafi nie odpalić albo odpali na chwilę i gaśnie a później nie kręci tak jakby już paliwa brakło ale np. jak przełączę sie na gaz i silnik się rozgrzeje pojeździ trochę to jak znów przełączę na benzine podczas jazdy to zgaśnie ale zassie i odpali i pochodzi normalnie.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”