Chciałem się Was poradzić, drodzy Forumowicze, bo mam problem ze swoim Polo 9N. Otóż, gdy w samochodzie siądzie ktoś z tyłu (nawet jedna osoba, nie ważne z której strony), to przy jeździe w zakręcie słyszę takie metaliczne skrzypienie z tylnego koła (odgłos jakby uginającej się sprężyny). Problem nie występuje jak jadę na wprost. Odwiedziłem stację kontroli pojazdów i poddałem go sprawdzeniu zawieszenia. Badanie amortyzatorów tylnych wykazało, że lewy tylny ma 76% sprawności, prawy tylny 73% sprawności. Z amortyzatorów odpadły mi osłony, widać chromowany tłok. Odbojnik co prawda jest już dość zmarniony, ale nadal jest w całości na swoim miejscu.
Podniosłem tył samochodu, odkręciłem prawe tylne koło i... nie stwierdziłem niczego niepoprawnego. Dodam, że mam tyłu hamulce tarczowe, bo nie wiem czy to coś wniesie do sprawy. Sprężyna jest na swoim miejscu, w gnieździe. W miejscu łączenia z nadwoziem nad sprężyną znajduje się gumowa poduszka. Na sprężynie nie widać żadnych ubytków. Nie widać też ani na wahaczu, ani na nadkolu żadnych otarć spowodowanych przez oponę lub inne podzespoły.
Pomożecie?