duze spalanie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
sycha
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: sycha »

[quote=""godles1991""]HMM wszyscy mówią tu o spalaniu... To czemu moje polo pali 10l/100km?
co może być przyczyną tak dużego spalania?[/quote]

Pewnie "lacznik" miedzy kierownica a pedalami :D :D :D

A tak na serio to bylo kilka a moze i kilkanascie tematow o spalaniu, moje tez pali 10l ale dlatego ze biegi zmnieniam miedzy 3tys a 4,5tys (czasami a nawet lepiej), i nie stosuje zadnej eko jazdy itd. dlatego napisz cos o stylu jezdzie ile razy sprawdzales ze pali 10/100 bo moze raz tak sie zdarzylo, podlaczyles pod vag? moze jakies bledy lampy katalizatory tryby awaryjne i inne historie, po styl jazdy oraz jaki silnik, i ile km robisz i gdzie tankujesz....
Awatar użytkownika
kamilPolo
Początkujący
Początkujący

Post autor: kamilPolo »

w mojej poli przyczyna duzego spalania ok 11-12 l byl walniety jeden zawor po wymianie zaworu uszczelki pod glowica pali 8 l:)
polo 95
M
Michau
Newbie
Newbie

Post autor: Michau »

Witam,
miałem podobnie w moim Caddylaku palił nawet i po 12l założyłem taką rurę między kolektorem wydechowym a trójnikiem. Ona powinna być w oryginale ale u mnie z racji dzwona ją wywalili bo mechanik stwierdził, że to nie jest do niczego potrzebne. Po tym zabiegu silnik dogrzewał się momentalnie, a spalanie spadało nawet poniżej 8l. Może i u kogoś z was jest podobna przyczyna, bo czasem tak bywa, że to nie awaria tylko delikatnie mówiąc brak wiedzy serwisów. pozdrawiam
b
bejger
Newbie
Newbie

Post autor: bejger »

Ja też miałem problemy ze spalaniem w akk i tym dziwnym zasysaniem powietrza:
Wymienilem sonde lambda-musi byc oryginał bądz zamiennik, na uniwersalnej tez miał problemy!
Wymieniłem uszczelki,między przepustnica a kolektorem ssacym i miedzy przepustnica a obudową filtra powietrza.
Wymieniłem czujnik temperatury bo miał ogromne przekłamania co do deski rozdzielczej.
Wyczysciłem przepustnice-adaptacja.
Po tych zabiegach silnik pracuje ciszej(lepiej) nie łapie lewego powietrza przy gazowaniu no i spalanie w mieście w zimie wreszcie mniej niż 8L.
m
maxxxior
Początkujący
Początkujący

Post autor: maxxxior »

Podepnę się do tematu. Mam Polo 1998r. 1.0 i spalanie wychodzi 7,5L w ruchu mieszanym. Moim zdaniem Powinno palić ok 5L.
Zamierzam sobie kupić VAG w najbliższych dniach i mam pytanie w tej sprawie: Czy VAG-iem sprawdzę czujnik temperatury/termostat i sondę lambda ? Chcę zamówić ten interfejs od viakena: http://allegro.pl/interfejs-vag-usb-kkl ... 01826.html
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""maxxxior""]Podepnę się do tematu. Mam Polo 1998r. 1.0 i spalanie wychodzi 7,5L w ruchu mieszanym. Moim zdaniem Powinno palić ok 5L.[/quote]
Eeeee, żeś się rozpedzil z oczekiwaniami. Spalanie masz normalne i nie szukaj dziury w całym. Jak chciałeś mieć spalanie rzędu 5l to trzeba było kupić SDI.
Awatar użytkownika
ragiern
Swój
Swój

Post autor: ragiern »

[quote=""maxxxior""]Mam Polo 1998r. 1.0 i spalanie wychodzi 7,5L w ruchu mieszanym. Moim zdaniem Powinno palić ok 5L.[/quote]
Nie ma się co czarować, że silnik ten będzie spalał 5 litrów na "setkę", bo został skonstruowany jakieś 20 lat temu, więc mistrzem ekonomiczności nie jest i nie możesz wymagać od niego cudów. To, że ma małą pojemność o niczym nie świadczy. Czasem "większy" silnik zużywa mniej paliwa, gdyż ma wystarczającą moc do rozruszania masy, czego nie można powiedzieć o podstawowym motorze, który zwyczajnie się męczy. :grin:
Z własnego doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że zarówno Polo, jak i 207 zużywają identyczną ilość benzyny, a Peugeot ma 35 KM więcej. Postępu techniki nie da się przeskoczyć. ;)
MOJE SAMOCHODY:
1. Volkswagen Polo III (2006-2012) --> 20.013 km --> Obrazek
2. Peugeot 207 (2012-2021) --> ponad 66.417 km --> Obrazek
3. Dacia Duster I (2020-...) --> ponad 24.400 km --> Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”