Koledzy, mam Polo 9n 1.4 16V 75KM BBY z 2002 roku.
Program Torque wykrywa mi następujące błędy, które według tabelki kodów błędów oznaczają:
P1178 - Elektrozawór 7 (N94) - otwarty obwód, zwarcie do masy/plusa12
P0140 - Sonda Lambda podgrzewana 2 bank 1 - brak aktywności
P0106 - Czujnik ciśnienia w kolektorze dolotowym MAP (G71) wadliwa wartość
P0135 - Podgrzewacz sondy Lambda 1, bank 1 - błąd elektryczny
P0190 - Sonda Lambda HO2S 1, bank 1, odniesienie napięcia - wartość > EOS, przewody, świece
Po skasowaniu błędy wracają, przy czy P0135, P0190 oraz P0140 nie zawsze, natomiast P0178 i P0106 są stałe.
Dotychczas nie zauważałem żadnych objawów. W lipcu parę razy zapaliła mi się kontrolka EPC i silnik gasł na niskich obrotach. Po ponownym odpaleniu było OK. Potem przez 2-3 miesiące miałem spokój, kontrolka się nie paliła, ani silnik mi nie gasł, chociaż błędy wracały. Wczoraj i dzisiaj w trakcie jazdy zaświecała się kontrolka EPC. Dzisiaj silnik zgasł mi na skrzyżowaniu niedługo po zapaleniu się kontrolki i gasł dwukrotnie zaraz po ponownym odpaleniu (kontrolka się paliła). Dałem mu chwilę, po czym odpalił bez problemu, kontrolka EPC już się nie świeciła, natomiast podczas parkowania (niskie obroty 2 bieg) usłyszałem chwilę nierównej pracy i znów zaświeciło się EPC, ale silnik nie zgasł.
Powiedzcie mi, proszę, co to może być. Jestem zielony i nie chcę, żeby znów mnie naciągnęli w warsztacie.