[6n] Nie chodzi pompa paliwa

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
pionas
Newbie
Newbie

[6n] Nie chodzi pompa paliwa

Post autor: pionas »

Witam wszystkich! Jestem nowy, mam na imię Wojtek i posiadam polo 6n 1.0 z 96r. wszystko ładnie chodziło dopóki dziś nie zachciało mi się wyjąć panelu z bezpiecznikami :mrgreen:
Po wyciągnięciu coś lekko zaczęło strzelać po czym przestało i zobaczyłem że 3 kabelki które idą do komory (brązowy, brązowo-biały,niebieski) są przerwane + do tego czerwony nieco grubszy także który tam idzie, ogólnie jakąś druciarnie ktoś musiał zrobić bo kable były praktycznie na sztywno i nie miały luzu, a ja nie wiedząc o tym wyciągnąłem panel z bezpiecznikami i kabelki powiedziały papa.
Nie wiem czy jakiś przekaźnik czy coś nie dostało po du**e bo nie działa mi pompa paliwa, słychać tylko z przepustnicy lekki grzechot na początku jak zawsze ale pompy zero.
Nie wiem co robić w polo za bardzo nie siedzę, ratujcie.
Czy można na krótko ją podłączyć? Przynajmniej dojade do domu.
Gdzie jest przekaźnik odpowiadający za pompe?
a
ano555
Newbie
Newbie

Post autor: ano555 »

Przekaźnik od pompy masz w skrzynce tam gdzie masz bezpieczniki. U mnie jest to za panelem z bezpiecznikami. Z tego co kojarzę to w polo przekaźniki od pompy (oryginalne) były oznaczane 167 lub 53.
Według książki sam naprawiam możesz sprawdzić również bezpiecznik nr 18 lub przekaźnik nr 12. W każdym bądź razie zazwyczaj przekaźnik pompy paliwa znajduje się w lewym dolnym rogu patrząc na skrzynkę przekaźników od frontu.
p
pionas
Newbie
Newbie

Post autor: pionas »

Odpaliłem auto, pompa na krótko, dojechałem do domu i próbowałem robić kabel do kabelka. Coś się porypało bo teraz w ogóle nie ma prądu w środku brak świateł, klaksona, światła w kabinie, wycieraczek, kierunków.
Chyba przekaźnik padł tak mi się wydaje co to może być?
Musze uratować auto bo stało 7lat nie ruszane, a to polo z 96r z przebiegiem 84000km :mrgreen:
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”