[6n] Pożar w komorze silnika - jak sobie poradzilem

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
donstefano
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

[6n] Pożar w komorze silnika - jak sobie poradzilem

Post autor: donstefano »

Moje auto od jakiegoś czasu zaczęło gasnąc. Najczęściej na skrzyżowaniach. Gdy wracałem z pracy i gasiłem je na chwile aby otworzyć garaż i ponownie je odpalałem wydobywał się dziwny odgłos z rozrusznika – taj jakby za długo kręcił.
Ostatnio wchodzie do garażu i próbuje odpalić i nic. Kręcę i kręcę a tu dym z pod maski ide. Odłączyłem aku i pojechałem do pracy drugim autem. Miałem cały dzień na przemyślenia. Szukałem info w necie no ale nasza strona była chwilowo wyłączona i nie było możliwości aby zapytać kogoś mądrego o poradę więc skorzystałem z neta i wydrukowałem cala instrukcje obsługi Polo 6n. Kupiłem 6 piw i zamknąłem się w garażu na cala sobotę. Kable w wiązce elektrycznej stopiły się. Rozciąłem wiązkę i wymieniałem 3 kable idące z wiązki do cewki zapłonowej. Jeden z kabli - brązowy szedł do masy pod reflektorem, kolejny czarno – zielony do kabiny. Po przestrzepieniu kabli okazało się, ze nie ma iskry. Sprawdziłem aparat zapłonowy ( prosta metoda trzeba podłączyć prad + i – oraz diodę do + i 0 a następnie obracać palcem. Jeśli mruga aparat jest ok.) Aparat nie działał. Kupiłem takowy i auto odpaliło. Teraz jest problem z falującymi obrotami no ale aparat kupiłem z drugiej reki bo nowy będzie zamawiany z Niemiec wraz z kablami, świecami itp. ( Mam miejsce gdzie jest tanio, z gwarancja itp a w UK przepłacę za wszystko )
Awatar użytkownika
donstefano
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Wczoraj wieczorem problem wystapil ponownie. Tym razem za nim kable zaczely sie palic przestalem krecic rozrusznikiem. Co sie dzieje? Rozrusznik mi nie kreci a do tego w radyjku brak pradu. W sumie i tak nigdzie sie nie wybieram :grin:
Wymienilem ponownie caly rozdzielacz ale nic to nie pomoglo. Ktos mi podpowiedzial, ze to moze byc wina czujnika polozenia walu korbowego. Ale co to ma wspolnego z niedzialajacym radyjem?
Dzialam. ide zdobyc czujnik
T
Tajg3r
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Tajg3r »

Bardzo możliwe, że to może być czujnik Halla. ;)
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

Post autor: Jabolek »

bardzo możliwe że w instalacji elektrycznej się coś ostro "porobiło" najlepiej jechać do elektromechanika
Awatar użytkownika
donstefano
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Objawy: nie ppkazuje temperatury cieczy, ciezko odpala, zgrzyty przy odpalaniu, faluja obroty, faluja obroty do basu gdy zalacze muzyke. Brak pradu w radyju.Po tym jak przestal odpalac - zupelna cisza i krece stacyjke nagrzewaja sie przewody z wiazki do cewki zaplonowej
Awatar użytkownika
Marcinek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Marcinek »

a może wina kostki stacyjki ?
Awatar użytkownika
arkadio
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: arkadio »

Sprawdziłeś czy rozrusznik jest w porządku? Może coś się w nim popsuło i dlatego topi kable. Podepnij na krótki i sprawdź co się będzie działo.
Awatar użytkownika
donstefano
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Rozrusznik kreci podpiety do aku, ktory mam w garazu. W aucie nie kreci. Sprawdze kostke stacyjki i mase na silniku.
Awatar użytkownika
donstefano
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Jest tak: kostki w stacyjce podpiete. Dodatkowo mase na silnik dalem i nic. Na rozruszniku - elektromagnesie pojawia sie 12v ale i tak nie odpala. Lol
Awatar użytkownika
donstefano
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Rozrusznik na krotko keeci a w aucie nie nawet jak podpiolem extra mase bo myslalem, ze jej nie ma. Jutro bedzie nowy rozrusznik i zobacze co i jak
Awatar użytkownika
donstefano
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Ciag dalszy. Wymienilem rozrusznik, kabel zasilajacy + i caly kabel od masy - ten z aku. Polo kreci ale nie odpala. Brak iskry. Kupilem rozdzielacz na sztocie i dalej to samo. Kupilem koleny rozdzielacz i dalej nic. Jakies pomysly?
ODPOWIEDZ

Wróć do „6N / 6n2 / variant / classic”