[6n2] zmiana rodzaju oleju

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
rgx
Raczkujący
Raczkujący

[6n2] zmiana rodzaju oleju

Post autor: rgx »

Cześć wszystkim, mam takie pytanie, wczoraj wymieniłem olej i wlałem Castrola 5W-30 Syntetyczny, a wcześniej miałem wlany półsyntetyk, i pytanie czy może coś się stać po takiej zmianie rodzaju oleju , dodam że mam 156k przebiego 1.4 16V AUA, czekam na odp, z góry dzięki :) jct zadawać pytania
r
rgx
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rgx »

up up , zależy mi na szybkiej odp
Awatar użytkownika
razzor_6n2
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: razzor_6n2 »

zazwyczaj z gorszego na lepszy sie juz nie wraca (syntetyk > polsyntetyk okej ale polsyntetyk > syntetyk juz nie. Wiadomo, mozna zalac ale wczesniejszy olej ktory byl gestszy bardziej uszczelnia jezeli natomiast wlejesz, rzadki to moze dojsc do rozszczelnienia i "zjadania" olej. polecam Ci zalac valvoline max life 10w40.
Opa-GermanStyle 6n2 /// ARC 1.6 16v GTi
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

Post autor: Jabolek »

zostaw jak jest, chyba że silnik był niedogrzewany i zebrała się kupa szlamu i nagaru, wtedy 5w30 może doprowadzić do wypłukania z silnika syfu i zatkania kanałów olejowych, jednak jak samochód był odpowiednio użytkowany zalanie 5w30 może mieć tylko pozytywne skutki.

[quote="razzor_6n2"]zazwyczaj z gorszego na lepszy sie juz nie wraca (syntetyk > polsyntetyk okej ale polsyntetyk > syntetyk juz nie. Wiadomo, mozna zalac ale wczesniejszy olej ktory byl gestszy bardziej uszczelnia jezeli natomiast wlejesz, rzadki to moze dojsc do rozszczelnienia i "zjadania" olej.[/quote]

jest to mit który można tylko i wyłącznie przypisać autom sprzed lat 90" gdzie stosowano uszczelki korkowe bądź kiepskiej jakości gumy i innych materiałów, temat był poruszany milion razy ale widać że jeszcze są ludzie co słuchają ojca co ma znajomego którego znajomy ma znajomego "mechanika" który sieje ferment.

[quote="razzor_6n2"] polecam Ci zalac valvoline max life 10w40[/quote]

dobry olej polecany na forum ale w momencie kiedy wcześniej był zalany olej 15w40 bądź nieznany 10w40, wcześniej jeszcze polecam użycie płukanki "Protec Engine Flush" - http://www.motochemica.pl/produkty/prep ... ine-flush/
Awatar użytkownika
razzor_6n2
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: razzor_6n2 »

jabolek nie wiem czy to taki mit ale zawsze mozesz sprawdzic zalewajac mineralny a potem fullsyntetyka i wszystko wyjdzie ;) dla mnie zalanie olejem mineralnym to juz jest dobijanie silnika.
Opa-GermanStyle 6n2 /// ARC 1.6 16v GTi
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

[quote="razzor_6n2"]jabolek nie wiem czy to taki mit ale zawsze mozesz sprawdzic zalewajac mineralny a potem fullsyntetyka i wszystko wyjdzie ;) dla mnie zalanie olejem mineralnym to juz jest dobijanie silnika.[/quote]Zalewając półsyntetykiem to tak naprawdę zalewasz minerałem bo większość oleju 10W40 stanowi minerał...
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”