[9N] Problem z silnikiem

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
mr_t1
Raczkujący
Raczkujący

[9N] Problem z silnikiem

Post autor: mr_t1 »

Witam
Posiadam 1.2 12v silnik i ostatnio zaczal szfankowac, problem jest taki, ze traci moc dodaje mu gazu a on tak jakby nie dostawal paliwa, jak pompuje sie pedalem gazu to jakos jedzie. Dziwne to jest bo zadnych bledow nie ma, i to nie trwa dlugo po przejechaniu kilkunastu km odblokowuje sie i jedzie normalnie

http://www.youtube.com/watch?v=nSf-I16gwE0

http://www.youtube.com/watch?v=mszmF7TmXWE

Moze ktos wie co to moze byc, rozrzad? ale odpala na dyk
Pozdrawiam
m
mr_t1
Raczkujący
Raczkujący

dziwna sprawa, wymieniłem rozrząd był troszkę przestawiony teraz na 1oo% jest tak jak ma być, wymieniłem filtr paliwa jebnałem w ECU i troche mu się polepszyło zrobiłem jak na razie 55km bez zamulania, ale wyskakują mi dwa błędy w sumie to 3
16725
16514x2
czujnik położenia wałka też wymieniłem no i bądz tu mądry :/
sonda pada? podobno poprzedni właściciel wymienił
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Błąd 16725 nieprawidłowy sygnał z czujnika położenia wału. Możliwe trzy przyczyny :
-czujnik położenia padł
-kabelki od czujnika padły
-rozrząd się przestawił (sądząc po objawach ja bym ostawiał to)

A drugi błąd16514 do sprawdzenia obwód podgrzewania pierwszej sondy.
Lenistwo drogą do postępu
m
mr_t1
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""Wolga85""]Błąd 16725 nieprawidłowy sygnał z czujnika położenia wału. Możliwe trzy przyczyny :
-czujnik położenia padł
-kabelki od czujnika padły
-rozrząd się przestawił (sądząc po objawach ja bym ostawiał to)

A drugi błąd16514 do sprawdzenia obwód podgrzewania pierwszej sondy.[/quote]
Nie no rozrząd bankowo nie przestawił się, stary był trochę naciągnięty, a ten nowy ma zaledwie 2 dni i 55km przejechane :D i nie był kupowany po pieniądzach tych z wyższej półki. Czujnik zakładałem nowy, zostają tylko kabelki to co najgorsze :x No nic skasowałem błędy i teraz niby jeździ, ale to nie była żadna naprawa skasować błędy :D jak to podgrzewacz pierwszej sondy? to tam jest ich dwie?. Zastanawiam się czy każde polo ma tak duże opóźnienie po naciśnięciu pedału gazu trwa ok.2s
m
mr_t1
Raczkujący
Raczkujący

Problem rozwiązany dziwne zamulenie silnika było spowodowane przełamaniem się kabelka w kostce do pierwszej sondy, ale nie obeszło się bez wymiany na nową bo cały czas wyskakiwało zbyt uboga dawka. Co do błędu od wałka rozrządu to został wymieniony czujnik na nowy i teraz działa bez problemu. Mam nadzieje, że teraz już będzie działał tak jak ma działać po przejechaniu 10km zero błędów.
temat do zamknięcia :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”