Ja mam podobny problem, dzisiaj wymienialem łożysko przednie i koncowke drazka narazie tylko z prawej strony. Gdy skonczylem wydawalo mi sie ze kolo jest pochylone na zewnatrz ( odwrotnie do negatywu) . Niestety problem jest taki ze podczas jazdy przy 40-50km/h strasznie cos szumi bardzo glosno. Musze dodac ze operacje przeprowadzalem w domu w sposob bardzo siłowy. Obawiam sie ze cos uszkodzilem. Czy koła moga bardzo glosno szumiec jesli sa zle ustawione??
[quote="garnek"]Ja mam podobny problem, dzisiaj wymienialem łożysko przednie i koncowke drazka narazie tylko z prawej strony. Gdy skonczylem wydawalo mi sie ze kolo jest pochylone na zewnatrz ( odwrotnie do negatywu) . Niestety problem jest taki ze podczas jazdy przy 40-50km/h strasznie cos szumi bardzo glosno. Musze dodac ze operacje przeprowadzalem w domu w sposob bardzo siłowy. Obawiam sie ze cos uszkodzilem. Czy koła moga bardzo glosno szumiec jesli sa zle ustawione??[/quote]
Może szumieć, ale podejrzewam, że źle wymieniłes łożysko-należy je wprasowywać, uważając aby równo wchodziło.
Na podnosniku zakręć kołem i posłuchaj czy nie ma szumów- jeśli beda to wina łożyska
Zrobilem sobie cos ala prasa , jest to sruba trapezowa z uchwytem i tego uzywalem do wprasowania lozyska i weszlo w miare rowno. Wiele rzeczy poprawialem mlotkiem musze przyznac ale gdy krece kolem to tego szumu nie slychac. Dopiero podczas jezdy od oko 40-50 km/h
[quote="garnek"]Zrobilem sobie cos ala prasa , jest to sruba trapezowa z uchwytem i tego uzywalem do wprasowania lozyska i weszlo w miare rowno. Wiele rzeczy poprawialem mlotkiem musze przyznac ale gdy krece kolem to tego szumu nie slychac. Dopiero podczas jezdy od oko 40-50 km/h[/quote]
piastę z łożyska wybijałeś czy w jakiś inny sposób zdejmowałeś? bo jeśli wybijałeś to mogłeś rozbić piastę przy wieloklinie i potem po "wprasowaniu" drugiego łożyska są różne naprężenia na łożysku i stąd szumy.