Wszystko o: Jaki akumulator [6N1] - różne silniki

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
chalabala
Stefan

Post autor: chalabala »

Witam,

Również ja przyszedłem po paradę. Chodzi o autko 6n 1.7 SDI z silnikiem AKU z 1998roku. Obecnie używałem od 4 lat akumulator z Passata 75ah/640 AH, był ciut za duży, ale żeby rozruszać zimnego dieselka był bardzo pomocny. Ost. przy włączonym 1 źródle prądu, stojąc w garażu nie dał rady odpalić, noc pod prostownikiem też nic nie pomogła. Trzeba kupić nowy (auto odpala na kable..).

Zerknąłem na stronę varty: http://www.varta-automotive.com/index.p ... =pl&range=

Zalecają bardzo szerokie zakres od 60/540 do 77/780 do mojego modelu, podobnie serwis internetowy interkars. Skąd aż tak szeroki zakres?
Proszę o poradę czy wystarczy coś po środku (tak jak miałem poprzednio), czy szukać czegoś mniejszego? Czy w moim wypadku ważny jest wyższy wskaźnik Ah?

Pytanie może bez celu, ale czy Centra lub Varta będzie miała najlepszy stosunek jakości do ceny (auto mało jeżdzone, garażowane)?

http://allegro.pl/centra-futura-72ah-ca ... 60890.html
http://allegro.pl/centra-futura-72ah-ca ... 60890.html

Taki wybór będzie dobry, czy lepiej kupić bardziej standarodwy/mniejszy aku?

Dzięki z góry za sugestie.
Warszawa 2005 | Muszynka 2005/2006 | I Bronisławów 2006| Muszynka 2006/2007 | II Ślesin 2007 | Kłodzko 2007/2008 | III Więcbork 2008 | V Kozienice 2010
Awatar użytkownika
Marianoo
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Marianoo »

Starszy ma renie 1.6diesel zwykly i 74Ah i daje rade, to mysle ze u Ciebie to nie jest za duzy aku. W 1.4tdi znajomi tez takie pakuja i w zime problemow nie maja jak Ci co sie sluchali katalogu i wsadzili 60Ah.
Masz diesla to najwazniejsze jest aby byl duzy prad rozruchowy, np masz 70AH 600A i 70Ah 700A, to bierzesz ten drugi bo ma wiecej mocy i w zime odczujesz to jako na plus i silnik tez.
Co do centry, varty, boscha ja chyba nie bede sie wypowiadal, bo widze ze teraz to juz nie istotne. Do seata bralem varte, po miesiacu padla, nastepna po niej 4 lata i widze ze uz napiecie na niej powoli spada. Siorce do pyzia kupowalem boscha i po 1.5roku cela poszla. Druga siorka tez ma bosza, 2 miesiace temu kupiony i zlom. A starszy ma 6 lat, albo 5 lat temu jakiegos 4max'a i pali na dotyk 22letnie auto:O Firma krzak a trzyma 12.6V nawet przy -20st:?
Ja tam nie bede juz patrzyl na firme, tylko wezme to co biora do ciagnikow rolniczych.
A tym bardziej jak facio mowil, co sprzedaje aku, ze w te polskie bosche wkladane sa szkla hartowane zeby dociazyc akumulator, to rece opadaja co sie teraz produkuje:/
[size=12px][/size]
Awatar użytkownika
chalabala
Stefan

Post autor: chalabala »

Hmm. no właśnie też czytając opinie, zastanwiam się czy warto przepłacać za droższe aku min. 100 pln. za nieco ponad 200pln można kupić coś takiego w Olsztynie: http://allegro.pl/akumulator-alstar-74a ... 24178.html albo jakiś budget. Skoro producent daje na to 24mies gwarancji, a dużo droższe marki tylko na niektóre produkty 36mies (z najdroższej półki) to wytrzymałość powinna być porównywalna.

Ten polo dieselek stoi większość czasu pod dachem i jeżdżony jest 2-3 razy w tygodniu..

Ma ktoś z was tańsze noname? Jak dzwoniłem do sprzedawcy, to mówił, że takich najwięcej schodzi..:)

EDIT: ktoś kupował akumulator z sieci? Czy gwarancja nawet w wypadku najlepszych marek polega na wysyłce towaru do sprzedawcy, czy mają swoje punkty usługowE?
Warszawa 2005 | Muszynka 2005/2006 | I Bronisławów 2006| Muszynka 2006/2007 | II Ślesin 2007 | Kłodzko 2007/2008 | III Więcbork 2008 | V Kozienice 2010
T
Tyber
Newbie
Newbie

Post autor: Tyber »

Witam.

Czytam ten temat czytam i tak zgłupiałem trochę :/
Ja mam Polo 6N 1.4 Benzyna i czeka mnie wymiana akumulatora.

Wyposażenie:

El. Szyby
El. Lusterka (Będą)
Radio + 4głośniki i Skrzynia
Centralny zamek.

Myślałem kupić jakiś większy ale zupełnie nie wiem jaki mam teraz :/ bo jest bez etykiet.
Proszę was o pomoc w doborze Aku aby był wystarczalny a zarazem nie za "Mocny"

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

Do 1,4 ma być katalogowo od 36 do 44 Ah, przestańcie drążyć temat, nie ma sensu wkładanie większego 44 Ah da radę bez kichnięcia.
Kupuj coś sprawdzonego, np banner, varta, fiamm, centra ewentualnie bosh, chcesz coś trwalszego to kup aku z ASO są o wiele trwalsze do (5-7 lat) lub jak już chcesz mieć spokój na ponad 10 lat to kupuj żelowy Optima red.
Unikaj kupna marketowych akumulatorów czy też masówek np firma AD to są lipne produkty o żywotności 1-2 lata. Amen
PS
Ostatnio sprawdzałem wydajność aku Bosh S4 ma ledwo 2 lata a przy teście obciążeniowym pokazuje 200 A z deklarowanych 440 A to jest kpina jednak i choć aku daje radę w zimie to jest to kpina... :banghead:
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

watpie bys sprawdzal w tych samych normach ten aku i z eniby nowy mam miec ponad 400A a po dwóch latach ma zaledwie 200.

Co do akumulatorów to im wiekszy tym lepszy. Nie ma reguly nawet jakbym zapakowal takie aku co mam aktualnie od tira w garazu po 180 Ah czy tam 220 Ah to i tak by dawal rady. Sek w tym ze albo wieksze aku nam sie nie mieszcza pod maska albo poprostu sa piekielnie drogie. Jesli auto smiga dwa trzy razy w tygodniu to tymbardziej polecal bym wiekszy aku no i te trasy wykonywac przynajmniej po 20 km a nie po 5 km. Poza tym zawsze mozna tez doladowywac aku co kilka dni- nie ma problemu. W zime ja mam taki maly zasilac zrobiony na okolo 13.5 V i prad jaki podaje to okolo 1 A podpinam go pod zapalniczke w aucie i w sumie do samego auta do kabiny idzi eprzedluzacz tak wiec nie ma obawy ze mi ktos to ukradnie. W zime raz na tydzien czy dwa podpinam tak auto na cala noc i dzień.
Awatar użytkownika
sebeq
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: sebeq »

to jaki wtedy proponujecie do polo 6N jakiej znanej firmy jaka jest wytrzymałość bo jeden kupiłem akus i siadł jak minęła gwarancja,poratujcie mnie może CENTRA lub BOSH każdy co inne mi proponuje a ja musze mieć do pracy na codzien :niewiem:
[size=12px]http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 29&t=19398[/url]
6
603mariusz
Newbie
Newbie

Post autor: 603mariusz »

W Polo [6N1] 1.9 Dizlu co dwa,dwa i pół roku zmieniliśmy akumulator był to Centra z tym kocim oczkiem niby wskaźnikiem,teraz mamy już trzy i pół roku akumulator też centry ale bez tego kociego oczka i trzyma a te wcześniejsze to złomy są,w Audicy benzynie 2,3 mam Varty akumulator auto kupione z tym akumulatorem w 2005 i ten akumulator jeszcze żyje,
Awatar użytkownika
ragiern
Swój
Swój

Post autor: ragiern »

Z tego co słyszałem, to wszystkie akumulatory mają podobną żywotność i płaci się głównie za markę. Nawet najlepsza "bateria" nie da rady, gdy coś będzie nie tak z układem elektrycznym lub auto będzie eksploatowane w skrajnie złych warunkach (częste rozruchy, krótkie jazdy, długie postoje, itd.). ;P
Niemniej zdarzają się też wyjątki. W moim Peugeocie zainstalowany jest jeszcze fabryczny akumulator marki "Fiamm", a więc ma już 6 lat i zeszłej zimy nie wykazał nawet najmniejszych objawów zużycia. :victory:
MOJE SAMOCHODY:
1. Volkswagen Polo III (2006-2012) --> 20.013 km --> Obrazek
2. Peugeot 207 (2012-2021) --> ponad 66.417 km --> Obrazek
3. Dacia Duster I (2020-...) --> ponad 24.400 km --> Obrazek
r
roko772
Newbie
Newbie

Post autor: roko772 »

Witam i z góry przepraszam za kotleta :) Powiem krótko, dziś chcąc pojechać na stację benzynową swoim 6N1 przeżyłem niemiłe zaskoczenie. Po zdemontowaniu aku dowiedziałem się, że miałem 72 Ah(mam 1.4 dla jasności). W tej chwili stoi w ciepełku i za kilka godzin znów wyląduje pod maskę, a mnie pozostają rozmyślania nad nowym. Jakiej firmy akumulatory polecacie? Kiedyś padła nazwa "Topla", a ja pozostałbym przy Centrze albo Boschu. Auto służy mi głównie do dojazdów do Gdańska/do domu, sporadycznie do przemieszczania się po mieście. Resztę czasu stoi pod akademikiem na Wrzeszczu.
Pozdrawiam :D
b
bartus2003
Newbie
Newbie

Post autor: bartus2003 »

Jakie Aku polecacie do mojego polo??

Silnik 1.4 benzyna APQ, radio z dodatkowymi głośnikami z tyłu na półce, elektryczne szyby i centralny zamek i to tyle z wodotrysków :P

Mam Wartę 45 na 400 ale nie wiem czy to nie za mało??
Wymieniam stary ponieważ od paru miesięcy aku ma problem z odpalaniem auta, ostatnio go podładowałem ale to niewiele dało, po tygodniu miał problem z zamknięciem auta...
Polo 6N 1999 1.4 APQ Benzyna 200tyś Mobil 1 10W/40
Awatar użytkownika
Dave.
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Dave. »

Siema... Czeka mnie wymiana Akumulatora. Silnik to 1.4 AKV.

Z zagranicy przyjechał taki Race-Power RP45+ 12v 45ah 410a - jeśli szukać to o takich samych parametrach czy mogę większy? Jeśli tak to jaki? Tak żeby się zmieścił do polo i dał radę z CA.
Nie sztuką jest zwrócić na siebie uwagę tonami spojlerów i neonów... sztuką jest zrobić to bez nich.

Obrazek[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 9a0f98746b][i
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzyDOLAR »

najbardziej optymalne parametry do 6N:
- benzyna 54Ah / 530A
- diesel 63Ah / 610A
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

WoW, po co aż 54 Ah, zalecane jest od 36-45 Ah, no chyba że masz CA na pokładzie...
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
korzenio
Swój
Swój

Post autor: korzenio »

Też właśnie nad akumulatorem się zastanawiam, tylko czy ten 54AH się bezproblemu miesci ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”