Wtyczka tylko steruje załączaniem sie rozrusznika.
Po podaniu "+" z tego cienkiego przewodu, elektromagnes cofa się, wypychając bendiks i jednocześnie łącząc styk w elektromagnesie ( w tej czarnej części z bakielitu, gdzie przykręca się gruby przewód plusowy )
Z tym, że ja na Twoim miejscu albo dałbym cały rozrusznik do ogarnięcia, albo kupił inny.
Bo to, że spięło styki, mogło byc przyczyną, że rozrusznik miał "ciężko", popłynął duży prąd i "zespawalo" je
Siemka, nie chciałem zakładać nowego tematu wiec wole napisać tutaj. Mam taki problem że moja siostra dziś wyjeżdżając z garażu (cofała) nagle jej auto padło tzn. zgasł. Gdy próbowała ponownie odpalić nic nie reagował, lampki kontrolne na tablicy się świecą, słychać jak pompa podaje paliwo ale silnik nie chce kręcić. Pytałem kilku mechaników ale no nic dokładnie nie powiedzą bez auta. Mówili że może coś z pompą, z jakimś czujnikiem na wale ale kumpel mechanik powiedział że jak kontrolki wszystkie świecą a silnik po prostu nie kręci to na pewno to jest problem elektryki tylko co dokładnie ? Może być że rozrusznik padł?
Wiem że są święta ale prosił bym o pomoc. Auta i tak nie będę ruszał do wtorku ale jeśli jest cośco mogę sam zrobić bez mechanika to będę wdzięczny. Aha silnik tj. 1.4 TDI 75 KM.
Pozdrawiam.
Hmm jesli przekrecasz i nic nie slychac w ogole to moze byc kostka stacyjki. Jesli przekrecasz na rozrusznik i tylko slychac pojedyncze klikniecie/cykniecie z pod maski, a rozrusznik nie kreci, to elektrowlacznik na rozruszniku.
Ok dzięki we wtorek posprawdzam, mam nadzieje ze będzie ciepło.
A możecie mi dokładnie powiedzieć gdzie znajduje się ta kostka stacyjki ?
Ok razem z kumplem odpaliliśmy auto na "krótko" zapalił wiec tu na pewno nie jest wina rozrusznika. Zawiozłem go do mechanika a ten tylko klepnął w osłonkę stacyjki i pali już normalnie ale dla pewności auto u niego zostawiłem kostka nie dużo kosztuje a za wymiane tez nie powinien dużo wziąć.
Będę totalnie naprawiał swój rozrusznik. Potrzebuje się dowiedzieć gdzie dostane (tylko serwis?) i jaki mają numer tulejki, które wypadałoby wymienić (1.9 SDI)?
Ja w swoim niedawno zregenerowalem rozrusznik i teraz pali jak marzenie przy odpalaniu strasznie wył i w po dłuższym staniu 4-5 dni strasznie cieżko palił. Regeneracja bardzo pomogła. Koszt to 300 zł z robocizną
To może po zdjęciu ktoś mi podpowie? Rozłożę to jutro na części pierwsze i z tulejkami pójdę do sklepu, tylko które mam wziąć? Poz 2,7, 8 - coś jeszcze?
Jaka orientacyjna cena powinna tego być? Nie chce, żeby mnie skroili.