[quote="kolasek"]Witam,
Mam następujący problem z wrzucaniem biegów. Gdy wsiadam do zimnego auta jest wszystko OK, ale w miarę jazdy (nagrzewania się auta) biegi zaczynają wchodzić z oporem albo zgrzytać, wchodzą bardzo ciężko z siłą jak w starym jelczu
Miał ktoś podobny problem? Jak na razie nie chce stawiać do mechanika, bo wiadomo wiąże się to z wysokimi kosztami... tym bardziej, że mechanik znajdzie milion przyczyn i wyceni naprawę na wartość samochodu
przebieg 140 tys, rocznik 2000, od początku (mam go od nowości) nie był wymieniany olej w skrzyni, nic nie było robione ze sprzęgłem, nic z linką od sprzęgła, nic ze skrzynią biegów, do tej pory działało wszystko elegancko, no może czasami 1 i 2 bieg ciężko wchodził, zacinał się, no ale za bardzo to mi nie przeszkadzało...
Z góry wielkie dzięki za pomoc
Pozdrawiam[/quote]
No to zaczynamy dedukcję! Biegi wchodzą z oporem...lub zgrzytają!? Jeżeli z oporem .....problem ze sprzęgłem - zużyte panewki 085 141 715 lub urwane zaczepy 085 141 181. Nie wylewajmy dziecka z kąpielą- :agree: - demontaż skrzyni tak - ale nie wymiana skrzyni biegów czy sprzęgła. Ludzie sprzęgło w samochodach VW wymienia się co najmniej po 150 tyś. km, a skrzynia biegów ... po skasowaniu auta!!! :beg: Nie jestem mechanikiem ale oceniam to po moich doświadczeniach z VW Polo 14 16 V rocznik 2000 r. Ten samochód jest stworzony do zarabiania ...pieniędzy..ale nie przez właścicieli!