[6N2] Wolne obroty problem

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
szmic
Raczkujący
Raczkujący

[6N2] Wolne obroty problem

Post autor: szmic »

Przeczytałem wszystkie wypowiedzi na forum w podobnych tematach i nieznalazłem odpowiedzi na mój problem. Proszę o pomoc w następującej sprawie: chodzi o polo 1,4 AUD na zimnym silniku pojawia się lekkie dławienie silnika coś w rodzaju falujących obrotów czego nie widać na wskaźniku obrotomierza, został ostatnio wymieniony olej sprawdzone przewody WN (na mokro)- przebicia nie stwierdzono, oczyszczone świece i ustawiona przerwa (świece są suche) i są dobre, wyczyszczona przepustnica bez adaptacji ponieważ po zabiegu było około 840obr/min a po przejechaniu 20km vag nic niewykazał z błędami, sprawdzona cewka zapłonowa wizualnie- brak pęknięć, błędów brak a problem na zimnym silniku występuje nadal. Poziom paliwa w zbiorniku nie ma tutaj nic do rzeczy bo obojętnie czy jest pełny zbiornik czy na rezerwie jest to samo. Po rozgrzaniu tzw dławienia nie ma.
Ostatnio zmieniony 22 mar 2013, 7:38 przez szmic, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
szmic
Raczkujący
Raczkujący

Nikt nie może pomóc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
s
savic
Swój
Swój

Post autor: savic »

czujnik temperatury sprawdzony ? może przekłamuje
Obrazek
Awatar użytkownika
szmic
Raczkujący
Raczkujący

Czujnik temperatury wymieniłem w zeszłym miesiącu, ale z temperaturą jest ok., tylko nierozumiem co miałby wspólnego z dławieniem silnika.
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

Post autor: Jabolek »

sprawdź czujnik temperatury i sondę lambda w vag-com'ie, temp w vagu musi być zbliżona do temp na wskaźniku, a lambda musi oscylować w przedziale napięć między 0.1V a 1V jeśli wykres jest prosty albo nie oscyluje to sonda uwalona.
[quote="szmic"]Czujnik temperatury wymieniłem w zeszłym miesiącu, ale z temperaturą jest ok., tylko nierozumiem co miałby wspólnego z dławieniem silnika.[/quote]
ma coś wspólnego, jeśli czujnik jest uwalony to ecu źle dobiera dawkowanie paliwa, to samo się tyczy sondy.

ostatnio zauważyłem że po podłączeniu vaga i wykasowaniu błędów, po ponownym uruchomieniu i sprawdzeniu czy nie ma błędów było czysto, dopiero po przejechaniu paru km vag wypluł błąd sondy.
Awatar użytkownika
szmic
Raczkujący
Raczkujący

Za czujnik temp. jestem pewien że jest ok. Błędów natomiast nie wykazuje, jest czysto, dzisiaj założyłem nowe świece (śmiesznie niska cena za ori 17zł/szt), poprawy brak - ale sondę sprawdzę.
G
Grzela300
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Grzela300 »

Gdzie kupiłeś te świece http://motoplatforma.com/index.php?p711 ... -platynowa za 17 zł sztuka? Sprawdź sobie też czy masz szczelny tłumik, zwłaszcza złącze elastyczne.
Awatar użytkownika
TOFIK_6n2
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: TOFIK_6n2 »

szmic

Ja wymienilem 5 czujnikow z aso az w koncu jest dobrze.. takei g... sprzedaja. Ja na twoim miejscu odpiol bym kostke i sprawdzil.... A potem sporobowal od sondy pierwszej odpiac i sprawdzic jak jedzie
Tofolot 6n2 1.4 16V AUA ~120 KM 146 Nm

Moje Polo: http://www.vwpoloklub.pl/forum/viewtopi ... 12&start=0

-Zlot PKP Ślesin 2012 2 miejsce Auto Zlotu
-Zlot PKP Ślesin 2012 1 miejsce najniższe Polo 6n2
-1 Zlot Miłośn
Awatar użytkownika
szmic
Raczkujący
Raczkujący

[quote="Grzela300"]Gdzie kupiłeś te świece http://motoplatforma.com/index.php?p711 ... -platynowa za 17 zł sztuka? Sprawdź sobie też czy masz szczelny tłumik, zwłaszcza złącze elastyczne.[/quote]
Niekupiłem NGK na świecach pisze BRISK VW AG (sprzedawca twierdził że oryginał do vw, skoda, seat, audi i tak pisze na opakowaniu), inne były w cenie nawet do 35zł/szt. Cały układ wydechowy jest nowy włącznie ze złączem elastycznym, poprzedni właściciel wymieniał go w grudniu.

[quote="TOFIK_6n2"]szmic

Ja wymienilem 5 czujnikow z aso az w koncu jest dobrze.. takei g... sprzedaja. Ja na twoim miejscu odpiol bym kostke i sprawdzil.... A potem sporobowal od sondy pierwszej odpiac i sprawdzic jak jedzie[/quote]
Czujnik temp. jest ok. pokrywają się wskazania na liczniku i w vag-comie i niesądzę aby to była przyczyna bo jak był spalony to dławienie też było, tylko wskazanie na rozgrzanym było raz 90 stopni a później 70 (pływała wskazówka z temp), autko jeździ dobrze tylko na zimnym po dłuższym postoju ma takie dławienie, jutro będę sprawdzał sondę.

No i chyba znalazłem przyczynę dławienia, po sprawdzeniu sondy vag-comem parametry są ok (na rozgrzanym silniku), ale chyba jest nieszczelność na kolektorze wydechowym, na razie nie jestem w stanie stwierdzić gdzie dokładnie (zasłania katalizator z osłoną i jest zbyt zimno na rozkręcanie tego) ale myślę że to uszczelka. Co o tym sądzicie ?
Ostatnio zmieniony 25 mar 2013, 22:44 przez szmic, łącznie zmieniany 1 raz.
m
maja81hc
Newbie
Newbie

Post autor: maja81hc »

witam mam problem ma wolnych obrotach jak jest zimny wszystko :good: a jak już się rozgrzeje i włączę radio od razu się wyłącza silnik nie wiem czy ma to coś wspólnego ale wymieniłem silnik z 1,0 na 1,4 i zostawiłem sterownik od 1,0 :dizzy: no i jeszcze dziś coś ABS się zapalił z kontrolką ręcznego i na parę sekund radio wyłączyło się :beg: nie wiem co robić mam :beg:
Awatar użytkownika
szmic
Raczkujący
Raczkujący

Czyli dałeś mocniejszy silnik 1,4 moc nie wiadomo jaka 60-75 koni (bo nienapisałeś i wszyscy mają się domyslać, model chyba 6N), a zostawiłeś sterownik z ustawionymi parametrami z silnika 1,0 o mocy chyba 50 koni, no gratuluję jak to ma jeździć i dziwię się że wogóle uruchomiłeś a tak poza tym to wpiąłeś się tu z innym problemem a ten temat wolnych obrotów dotyczy 6N2 i konkretnego silnika AUD - załóż nowy temat, opisz dokładnie co zmieniłeś a co zostawiłeś, czy robiłeś jakieś ustawienia - programowania - konkrety bo nikt nie wywróży rozwiązania i czekaj cierpliwie na odpowiedzi
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”