[6N] Stłuczka - pytanie o elementy karoserii

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
madstorm
Newbie
Newbie

[6N] Stłuczka - pytanie o elementy karoserii

Post autor: madstorm »

Witam,

nie przeszedłem testu gołoledzi w tym roku i niestety zaliczyłem przytulańca z murkiem (zdjęcia poniżej). Mimo że to 6N mam ogólne pytanie o sensowność różnych wariantów naprawy. Chodzi o naprawę niskobudżetową, na razie nie mogę wydać zbyt wiele pieniędzy na ten temat i zastanawiam się nad sensowności lakierowania części, reszta wylistowana na dole. Ma mi w tym pomóc kumpel, ale chciałbym jeszcze zasięgnąć opinii na forum co do:

https://www.dropbox.com/s/kw25noe461wfqyy/DSC_4808.JPG
https://www.dropbox.com/s/fxzvtv4qbtjbaux/DSC_4809.JPG
  • wymiany błotnika, czy kupić zamiennik i polakierować, czy może znaleźć używany i go przemalować, lub nie malować a wstawić taki jaki jest,
  • wymiany zderzaka, kolega powiedział mi że to się da jakoś skleić i zaszpachlować, a potem można polakierować,
  • maska jest wgięta tylko w tym miejscu, więc naprostujemy ja, zaszpachlujemy, ale czy jest sens lakierowania całego elementu?
  • reflektor jest cały i działa, pękło natomiast mocowanie, zastanawiam się nad mocowaniem jakimś spoiwem,
  • plastik migacza się posypał, ale cały wkład jest i działa - to do wymiany, oryginał czy zamiennik?
  • atrapa trochę lata, ale wydaje mi się że nie ma konieczności wymiany
Moje główne pytanie jest o sensowność stosowania blach zamiennych - czy nie są gorszej jakości, bardziej podatne na korozje itd.

Czy ktoś mógłby polecić jakieś szroty, złomownie w okolicach Poznania na których mogę dostać ww. części? Wiem że jest giełda samochodowa, ale mam do niej mieszane uczucia.

Wszelkie konstrukcyjne uwagi będą wskazane. Dzięki i pozdrawiam.

Przepraszam jeśli pomimo przeczytania regulaminu działu, mój temat nie powinien tu być, proszę w takim razie o przeniesienie do poddziału 6N.
Ostatnio zmieniony 01 lut 2013, 16:37 przez madstorm, łącznie zmieniany 1 raz.
w
wąski1
Newbie
Newbie

Post autor: wąski1 »

Co do błotnika to szukaj używanego, może trafisz w kolorze. Nowe zamienniki są jaj papier.
Zderzak - jak ktoś dobrze spawa plastik to nie będzie widać po pomalowaniu.
Maska - Jak pomalujesz w jednym miejscu to będzie widać na całej, powinno się malować cały element i chyba 30% zachodzić na następny wtedy nie widać gdzie malowana była, ale wiadomo koszty.
Z reflektorem możesz kombinować
Migacz poszukaj na szrocie jakimś.
p
pinio-78
Początkujący
Początkujący

Post autor: pinio-78 »

Kup oryginalne używki będą przynajmniej idealnie pasować.
Pozdrawiam, ważne że Tobie nic się nie stało, to najważniejsze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”