[6n2] hamulce z abs oraz bez abs, roznice ...

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

b
blacksentinel
Newbie
Newbie

[6n2] hamulce z abs oraz bez abs, roznice ...

Post autor: blacksentinel »

Witam.

Kupiłem Vw Polo r. 00 i jak się okazało przy okazji w samochodzie było coś kombinowane, mianowicie ...

zostały wymienione hamulce (oryginalnie wg. katalogu intercars dla tego rocznika - wersja z abs, klocki hamulcowe 119,mm x 69,6mm x 19,4mm)

na wersję z Polo bez ABS (wg katalogu wersja dla wcześniejszych wersji Vw Polo - klocek hamulcowy 137,8mm x 51,2mm x 17,0mm)

Dodatkowo przy rozbieraniu jednego zacisku dostrzegłem że jedna śruba wkręcająca go w piastę koła była dorabiana oraz dodatkowo także dorabiana była jedna tuleja trzymająca tą śrubę w zacisku.

Powodem mojego demontażu hamulców było pogarszające sie działanie hamulców oraz wyraźnie odczuwalne na pedale hamulca bicie podczas hamowania.

Jak sam doszedłem obydwie wersje hamulców dla Vw Polo charakteryzują się innymi wymiarami tarcz, innymi zaciskami oraz jak widać innymi klockami hamulcowymi.

Chcę to zmienić na takie hamulce jakie były w oryginale, w związku z tym kieruję do was moje zapytanie, mianowie...

Czy piasty w obydwóch Polo (tzn 6n i 6n2) są takie same i czy jest możliwe założenie na te piasty z powrotem układu hamulcowego z ABS? (inne zaciski hamulcowe)

P.S. Unikajcie samochodów od handarzy bo sami możecie na takie trafić.
Awatar użytkownika
Trancer_GTR
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Trancer_GTR »

[quote=""blacksentinel""]P.S. Unikajcie samochodów od handarzy bo sami możecie na takie trafić[/quote]

Nic nowego... :angry2:

A wracając do tematu układu hamulcowego to ktoś przy takiej zmianie musiał się nieźle napracować, ABS to nie tylko tarcze, klocki ale również modulator układu ABS, inne przewody hamulcowe, wiązki do czujników, no i komputer tym układem sterujący - czy to wszystko zostało zdemontowane??

Różnica w piastach to tylko dodatkowy pierścień do czujnika ABS.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
b
blacksentinel
Newbie
Newbie

Post autor: blacksentinel »

Było pewnie tak że były dwa po wypadku, stary 6n i nowe 6n2 i zrobiono z 2óch trupów jeden jeżdzący.
Tak swoją drogą to stare samochody poniżej 95-96 rocznika to nie remontuje się w taki spósob (robiąc z dwóch jeden) bo są po prostu za tanie i się tego nie opłaci robić.

Za to roczniki od 2000 w górę trzymają cenę i dlatego się takie rzeczy w nim robi, włącznie ze wspawywaniem ćwiartek. Omijać z daleka taką jeżdzącą śmierć.

Ja teraz walcze z kolei z Nissanem Primerą który jak się okazało hamulce z tyłu miał tylko widocznie od ozdoby bo wogóle one nie działały. Działały tylko przednie, tylne były po prostu wyjeżdzone. Samochód też był "okazją" ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”