[6n2] pare pytań o niesprawności

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

G
Gregor23pl
Początkujący
Początkujący

[6n2] pare pytań o niesprawności

Post autor: Gregor23pl »

witam.
moja dziewczyna zakupiła polo z 2000r 1.4 60 KM

i na pierwszy ogień

1.spsuł sie centraly otwiera sie z pilota ale nie zamyka -zamyka sie tylko z kluczyka.(przy czym da sie go zamknąć przyciskiem od środka ale otworzyc sie juz nieda)-?>sie samo naprawiło po 2dniach

2.druga sprawa przy obrotach ok 2tys slychac od strony rozrżądu takie szumienie jakby jakaś obudowa plastikowa obcierała - ale przy wyższych obrotach cisza -miał ktos taki objaw

3.trzecia sprawa -nad schowkiem gdzies pod deska(pod airbagiem pasazera) słychac takie mataliczne drżenie jakby jakas metalowa obudowa sie popuscila .jak odkrece schowek to dojde i dam rade zdiagnozowac czy bedzie wszystko zabudowane?

4.czwarta sprawa
wyswietliła sie kontrolka silnika-jak podjechalem na komputer to odczytali i usuneli błąd "chwilowy brak napiecia na wtrysk 1,2,3i 4 cylindra" usuneli i po 2 dniach znowu sie kontrolka zapaliła i w następnym dniu sama zgasła!!???

5.czy trudno jest wymienić linke sprzęgła i jaką kupić ?

6.i ostatnie pytanie ... jak sprawa wygląda z regulacją zaworów -hydrauliczne regulowane przez płytki dystansowe czy inne rozwiązanie- bo nawet na ciepłym stukają

samochód ma przebieg 94tys.

może ktos miał takie problemy i pomogłby jak je usunąć i ew, jakie koszty w serwisach zeby nie dać sie oskubać.

dziękuje za wyrozumiałość i za każda informację , bo chciałbym usunąć te usterki i cieszyć sie polóweczką
r
roman cbr
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: roman cbr »

mam polo clasic 2001 i silnik 14 16v 75 kM . od pewnego czasu pali mi sie chek. BYŁem w serwisie zresetował i jakiś czas było dobrze. Jak zaczęła się znowu świecić pojechałem podpiąć pod pompa i facet powiedział, że to chyba pierwsza sonda. W tym silniku AUA JEST SONDA 5 przewodowa 6 pinów. Oryginalna sonda NTK kosztuje 500 zł i nie jestem przekonany. czy to na pewno jest to. Może ma ktoś z Was sposób na zbadanie tej sondy Numer jej to NTK 030906 262K. Proszę o pomoc.Pozdrowienia. Roman. :clapping:
Awatar użytkownika
piotrom87
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: piotrom87 »

[quote="roman cbr"]mam polo clasic 2001 i silnik 14 16v 75 kM . od pewnego czasu pali mi sie chek. BYŁem w serwisie zresetował i jakiś czas było dobrze. Jak zaczęła się znowu świecić pojechałem podpiąć pod pompa i facet powiedział, że to chyba pierwsza sonda. W tym silniku AUA JEST SONDA 5 przewodowa 6 pinów. Oryginalna sonda NTK kosztuje 500 zł i nie jestem przekonany. czy to na pewno jest to. Może ma ktoś z Was sposób na zbadanie tej sondy Numer jej to NTK 030906 262K. Proszę o pomoc.Pozdrowienia. Roman. :clapping:[/quote]

Więc tak: wg mnie nie ma sposobu na to żeby na 100% określić że ta sonda rzeczywiście padła. Poczytaj trochę forum a zobaczysz że ludzie wymieniali sondy po kilka razy i dalej im się Check świeci. U mnie także ta kontrolka się zapaliła, znajomy elektromechanik podłączył pod kompa, trochę potestował i powiedział że to najprawdopodobniej sonda (tak pokazywał VAG) ale nie może tego zagwarantować na 100% bo sonda testy przechodziła pomyślnie. Mam taki sam silnik jak Twój (AUA) i mi za oryginalną sondę krzyknęli 650-900 zł. Znalazłem na szrocie używkę za 70 zł (też 6 pinów i 5 przewodów ale inne oznaczenie: 036 906 262J - od Bora/Golf/Ibiza/Leon 1.6 16V), wsadziłem, skasowałem błąd i do tej pory Check się nie zaświecił, a przejechałem ok. 600km przez ok. 2 tyg.

Moim zdaniem, zrób tak jak ja, nie pilnuj się oznaczeń sondy tylko kup używaną 5 przewodową i 6 pinową. No i tylko z długością przewodu raczej uważaj bo oryginalna ma 465mm długości, ta moja używana już 810mm a wiem że są jeszcze dłuższe i niepotrzebnie będzie Ci się plątać przy silniku. Pozdro
Awatar użytkownika
Klimator
Początkujący
Początkujący

Post autor: Klimator »

Gregor23pl

ad. 2. Zobacz czy od filtra powietrza jak wychodzi do karoserii takie cos czy jest poprawnie zamocowane u mnie bylo odpiete ( taki plastik ) i wlasnie przy lekkim dodaniu gazu sie tluklo.
Polo 6n2 1.4 MPI 2001 benz + gaz
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”