[86c] polo rozładowuje akumulator

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

t
tasior79
Newbie
Newbie

[86c] polo rozładowuje akumulator

Post autor: tasior79 »

Witam,
mam pewien problem z moją polówką a mianowicie jak auto stoi zgaszone to rozładowuje mi ako.
wiecie może gdzie może być problem?
posiadam polo 1.0 z 1982 roku z gazem,
z góry dzięki za odpowiedź
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

Podłącz miernik pod aku i sprawdzaj urządzenia. Może coś bierze lewy prąd a może jest zwarcie.
Może aku już ledwo dycha i sam się rozładowuje.
U mnie np. radio potrafiło rozładować aku przez weekend - poszło na części.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
t
tasior79
Newbie
Newbie

problem w tym ze aku jest nowy a radia nie mam poza tym usunięte zostało wszystko to co niepotrrzebne czyli alarm itp. troche platynki są poupalane może to być przyczyną?
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

[quote="tasior79"]problem w tym ze aku jest nowy a radia nie mam poza tym usunięte zostało wszystko to co niepotrrzebne czyli alarm itp. troche platynki są poupalane może to być przyczyną?[/quote]
rozwiń temat. Platynka jest tak popularna, że nic o tym nie wiem :grin:
Bez pomiaru ciężko coś wyprognozować.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
t
tasior79
Newbie
Newbie

platynki w rozruszniku a tak przy okaji to czy jest możliwe żeby w tym silniku nie było zbiornika wyrównawczego? bo u mnie go nie ma
Awatar użytkownika
Ruszowy
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Ruszowy »

jeżeli nie masz pożeraczy prądu wpiętych na stałe jak alarm, wzmacniacz czy radio możesz mieć problem ze stacyjką. JAk jest wyrobiona to np po przekręceniu na max w lewo zostaje napięcie na aucie (np działa dmuchawa nagrzewnicy). Wówczas nie odcinasz w pełni zasilania zapłonu.
Jeżelii tak jest to przez 12h auto może się rozładowywac na samej cewce zapłonowej i innych urządzeniach sterowania silnikiem. NO póki co tylko pozostaje odłączać klemę miernikiem znaleźć prądopożeracza
następna będzie honda, jak polo odmówi posłuszeństwa... jak ja lubię tą solidność VW
Awatar użytkownika
BALON
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: BALON »

[quote="tasior79"]czy jest możliwe żeby w tym silniku nie było zbiornika wyrównawczego? bo u mnie go nie ma[/quote]
starsze modele nie miały zbiornika tylko korek na chłodnicy i to chłodnica pełni role zbiornika
[quote="tasior79"] to rozładowuje mi ako[/quote]
wyciągasz całkowicie klucz ze stacyjki :?:
spróbuj odłączyć kleme na pare dni to wykluczy że nowy akum byłby uszkodzony
obstawiał bym na przebicie w alternatorze :grin:
Było 86c coupe 1985r <!-- s]
z
zloty821
Newbie
Newbie

Post autor: zloty821 »

ja też tak miałem okazalo sie ze to jeden z przekazników ktore są pod maską kolo bezpieczników nie wyłaczal sie i dawal caly czas gdzies prąd
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”