[6N1] Problem z zapłonem Diesla na ciepłym silniku.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

B
Bartoszek124a
Newbie
Newbie

[6N1] Problem z zapłonem Diesla na ciepłym silniku.

Post autor: Bartoszek124a »

Witam wszystkich. Mam taką sytuację: na zimnym silniku kontrolka świec żarowych świeci się i bardzo ładnie zapala samochód. Natomiast na ciepłym kontrolka świec nie świeci się, zaś aby zapalić samochód konieczne już jest naciśnięcie gazu oraz niejednokrotnie kręcenie rozrusznikiem 2-3 razy. Ostatnio jednak miałem przypadek że i na ciepłym silniku świece podgrzało i ładnie zapaliło. Zapewne coś w mojej Polówce może nie łączyć.

Ponieważ jestem początkującym użytkownikiem silników Diesla, mam nadzieję że to nie jest usterka tylko normalne zjawisko. Jeżeli tak nie jest, proszę o porady gdzie szukać przyczyny?? Czy przekaźnik czy bezpiecznik albo może gdzieś głębiej leży przyczyna..

Silnik 1.9D bodajże AEF, choć trudno mi powiedzieć, 1996r.
P
PabloPolo

Post autor: PabloPolo »

Na ciepłym kontrolka świec nigdy się nie świeci. No może czasem ale bardzo krótko. Według książki nasze dieselki powinno się odpalać właśnie z gazem także tym też się nie przejmuj. Na forum jest kilka tematów o problemach z odpalaniem także powinieneś coś znaleźć. Ale trochę to dziwne...
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

[quote="PabloPolo"]Na ciepłym kontrolka świec nigdy się nie świeci[/quote]
tylko o zwykłych dieslach :)
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

Bartoszek124a
temacik do poczytania :D :arrow: viewtopic.php?f=176&t=31673
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

[quote="PabloPolo"]Na ciepłym kontrolka świec nigdy się nie świeci. No może czasem ale bardzo krótko[/quote]

Juz nie jednokrotnie pisalem, ze smiem twierdzic iz nie jest to kontrolka od swiec. Sprawdz ile sie grzeja swieczki zarowe a ile sie palia ta kontrolka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”