[6N] urwana wtyczka czujnika temp

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
piter_55
Newbie
Newbie

[6N] urwana wtyczka czujnika temp

Post autor: piter_55 »

witam posiadam polo 1.9d AEF i mam pytanie jak jest podłączony czujnik temperatury 4 pinowy. wiem ze 1 i 3 pin to komp 2 i 4 idą na blat.pytanie dotyczy kolorów kabli lub sposobu jak to poprawnie wszystko spiąc. czy mógłby ktos zobaczyc u siebie jak to jest podłączone. Z góry dzięki za pomoc
p
piter_55
Newbie
Newbie

czy ktoś możne zobaczyć u siebie w aucie jak te kable lecą albo jak dojść które to kable powinny iść do czujnika pod piny 1i3, 2i4
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

civic r18a2/407 1,6 HDi
p
piter_55
Newbie
Newbie

ale mi nie chodzi o kolor czujnika tylko jakiego koluru idą kable do konkretnych pinów. np domniemam ze żółto-czerwony jest od wskaźnika temperatury na desce rozdzielczej bo po dotknięciu do masy wskazówka się maksymalnie wychyla,niebiesko biały jest bodajże os świec żarowych bo po dotknięciu do masy mruga kontrolka świec żarowych. Tylko nie wiem dokładnie do których pinów ma podłączyć brązowo-zielony i jeszcze jeden. który też idzie do czujnika prędkości.
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

Kolego piter_55, szukałem wczoraj dłuższą, chwilę jakiś informacji, ale niestety nic :glare:

Ale byłem u siebie w aucie zobaczyć- mam co prawda benzyniaka 1.4 APQ ale przewody idą następująco:

1- brązowy z niebieskim paskiem
2- brązowy z białym paskiem
3- niebieski
4- żółty z czerwonym paskiem
;)

Ewentualnie czekaj na odzew któregos z forumowiczów, posiadającego taki silnik :glare:

Edit:
Znajomy dla silnika AEF podał mi tak:
Obrazek
p
piter_55
Newbie
Newbie

dzięki o to mi chodziło
p
piter_55
Newbie
Newbie

a czy jest opcja żeby do tej wtyczki szedł czarny kabel, który po dotknięciu do masy podnosi również elektrozawór odcinający dopływ paliwa na pompie bo coś mam nagmerane w kablach. a brązowo biały do czujnika oleju.

Przedstawię może moja sytuacje z tymi kablami
Z tej okrągłej kostki przy silniku która trzeba obrócić żeby ja rozpiąć(nie wiem jak się nazywa) odchodzą takie kable żółto-czerwony, biało-niebieski,brązowo-biały, czarny i jest jeszcze jeden kabel który nie idzie z tej kostki lecz idzie z czujnika prędkości w skrzyni koloru brązowo-zielonego.
I tak niebiesko-biały(pin 1) z brązowo-zielonym tym od czujnika prędkości idzie do pin 3.
pin 2 to czerwono-zółty i pin 4 ten właśnie czarny o który pytam i jest on połączony z elektrozaworem. A brązowo-biały z tej okrągłej kostki przy silniku z brązowo-białym od czujnika oleju(czyli wynika z tego jakby ktoś go urwał).
Czy tak będzie prawidłowo? Proszę wybaczyć za zawiłość z tymi kolorami i wiem ze to się ciężko czyta ale mam nadzieje ze wszystko jakoś jest to zrozumiałe. Proszę o odp.
p
piter_55
Newbie
Newbie

krzychu 20 a czy moglibyście spojrzeć skąd lub lub z czym łączy się brązowo-biały z czujnika temp.
i zielono-brązowy( ja mysle ze z czujnika prędkości ale jak byś mnie utwierdził:)

Dzięki bardzo za pomoc mi coś nie odpal bo nie wiem coś mam chyba z kablami z immo - zaworem n109

czy ten brązowo-biały z tej okrągłej wtyczki jest rozgałęziony tzn brązowo-biały z czujnika oleju i brązowo-biały z czujnika temperatury sa połączone i wspólnie podpięte do brązowo-białego z okrągłej wtyczki? bo u mnie te kable są porozrywane.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2012, 9:59 przez piter_55, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”